Det begynder med en krig – en krig i Belfasts gader, efter at lederen for IRA er død i Maze-fængslet efter en sultestrejke. Stemningen står på molotovcocktails, brændende benzinfyldte mælkeflasker og lugten af patronkrudt. Kriminalassistent Sean Duffy har lavet sine egne statistikker over optøjerne i Belfast og blandt andet konkluderet, at forekomsten af regnvejr er omvendt proportional med optøjerne.

Duffys første opgave i Det kolde våde land er at løse mysteriet om et lig på en losseplads, øjensynligt anbragt så han var let at finde. Offeret er skudt i hovedet og mangler den ene hånd. En hånd ligger foran liget, men viser sig at høre til et andet menneske. På liget findes også en node, der udgør en del af partituret fra La Bohème. Det næste lig har delt en lignende skæbne. Her er også en hånd, der ikke er offerets, og der er en node, denne gang Cancan fra Orfeus i Underverdenen. De to døde er begge homoseksuelle, og morderen sender brev til Sean Duffy med en liste over yderligere fire homoseksuelle, som han planlægger at myrde. Det tredje lig der lander på Duffys bord er ikke en homoseksuel, men derimod en kvinde der netop har født et barn og efterfølgende har begået selvmord. Ikke noget der umiddelbart passer ind i seriemorderens mønster. Der er opgaver nok til Duffy og til den interessante, kvindelige retsmediciner, og der er udsigt til lammetæsk for vores hovedperson.

Det kolde våde land er den første af en serie på foreløbigt seks krimier med kriminalassistent Sean Duffy som jeg-fortæller. Scenen er Belfast i 1981. Det er ni år efter Bloody Sunday og samtidigt med, at fængslede medlemmer af IRA sultestrejker, fordi deres rettigheder som paramilitære fanger inddrages. 10 af de strejkende fanger dør. Forholdet mellem protestanter og katolikker har aldrig været værre, og katolske Sean Duffy tjekker sin bil for bilbomber før han sætter sig ind i den – hver gang.

Adrian McKinty

Det kolde våde land

Oversat af Søren K. Barsøe

341 sider

Forlaget Olga

April 2017

Birte Strandby