Børnebogsforfatteren Kit A. Rasmussen, der bl.a. har skrevet Max og den mumlende mammut, er nu på banen med de to første bind af en ny serie med de purunge teenagere William og Athene. Athenes forældre er arkæologer, men hendes mor er for nylig forsvunden under en udgravning i Ægypten, hvor hun blev begravet under et skred.
I Kejserens hemmelighed er Athena med sin far i Kina for at åbne en gammel kejsergrav. Med på ekspeditionen er den jævnaldrende William, der har fået lov til at komme med på den spændende arkæologiske opgave.
William er vild begejstret for at komme med på et spændende eventyr, medens Athena er helt ligeglad. Hun savner bare sin mor, men hun har også en hemmelighed, for hun er i besiddelse af morens dagbog, en dagbog som mange gerne vil læse, men Athena har ikke engang fortalt til sin far, at hun er i besiddelse af dagbogen.
Da graven i Kina bliver åbnet er der et ekstra lig i graven, og ingen kan forstå, hvordan det er gået til. Graven skjuler dog flere hemmeligheder, og Athene og William er med, da man finder frem til et skjult kammer fyldt med farlige fælder. Ekspeditionen bliver også angrebet af forbrydere, så det udvikler sig ganske dramatisk.
Efter de slipper godt fra det kinesiske eventyr fortsætter William, Athena og faren til Ægypten, hvor en studerende er blevet dræbt under en udgravning af en gammel grav i Kongernes Dal. Denne ekspedition bliver naturligvis også en farefyldt affære. Nogle af forbryderne fra Kina er fulgt med og dukker også op i Ægypten, hvor den umage trio begynder at lede efter spor der kan føre til vigtige forsvundne skrifter fra oldtids-biblioteket i Alexandria der nedbrændte for mange århundreder siden og efter sigende engang indeholdt al den viden, man dengang havde om verden. De finder nye spor, og de finder også frem til efterkommere af datidens overbibliotekar. Nu bliver sporet varmere og peger på, at de næste oplysninger skal findes i Mexico i et gammelt mayatempel.
Et mystisk tegn, der ligner en dobbeltøkse, spiller også en ukendt rolle. Tegnet blev fundet både i den kinesiske kejsergrav, i Ægypten – og i Athenas mors dagbog…
Men den del af eventyret må vente til tredie bind, hvor rejsen og historien fortsætteer i Mexico.
Historien er fortalt forholdsvis simpelt og ligeud. Kapitlerne skifter konstant, så læseren ser oplevelserne fra skiftevis Athenas og Williams sider. Det bringer lidt mere tempo i fortælllingen, samtidig med at det identifikations muligheder for både drenge og piger. Det er en spændende fortsat historie, der langsomt udvikler sig, men vi må selvfølgelig vente med at se, hvor fantastisk det hele bliver, og hvad det er for gamle hemmeligheder, som så mange er ude efter, koste hvad det vil.
William og Athena 1 & 2.
Forfatter: Kit A. Rasmussen
155 og 157 sider
Forlag: Høst & Søn
Udg.: 20.06.2011
4 glober
Birte Strandby