Det svenske makkerpar Sara Ask og Lisa Bjärbo står bag den vegetariske kogebog ”Kaosvega”. Bogen henvender sig til alle med lyst til kødfri mad og som er på udkig efter hurtig hverdagsmad, der let og ligetil.

Sara Ask er børnediætist, madskribent og foredragsholder mens Lisa Bjärbo er journalist og forfatter til over tyve bøger. Sammen har de to forfattet den flotte og farverige vegetarkogebog ”Kaosvega”. Forfatterduoen har tidligere arbejdet sammen om vellykkede vegetariske opskriftsbøger, og tilføjer med ”Kaosvega” endnu en til rækken. 

Bogen rummer i alt 50 dejlige opskrifter på vegetarisk hverdagsmad, der er kendetegnet ved at være nemme, og som samtidig ikke forudsætter specialindkøb. Her er med andre ord tale om grøn mad i øjenhøjde med den almindelige forbruger. 

Denne kogebog er både ideel til dig, der er novice i det grønne køkken og til vegetaren, der ønsker at spare tid og penge ved at undgå de dyre og tidskrævende indkøb i specialbutikker. Jeg hæfter mig dog ved, at der ved bearbejdningen til dansk er enkelte ting, der springer i øjnene. Fx er der en skøn opskrift på parmesanvafler, hvor dejen er lidt a la rösti. Hertil serveres stegte svampe, tyttebær og smetana. Det overlades helt til læseren selv at hitte ud af hvad, smetana er! Det er tilsyneladende en østeuropæisk variant af cremefraiche. Det er ærgerligt, at læseren ikke får et venligt tip om, blot at købe et lign. tilgængeligt syrnet produkt. Bort set fra det, er jeg ellers glad for de mange ekstra bonustips, som opskrifterne er forsynet med. Det er lig med gode tip til variation. Ligeledes skal forfatterduoen have point for deres forslag til hvordan, man kan konvertere de animalske råvarer til plantebaserede slags, så udvalgte opskrifter bliver helt vegansk. Det er fint at se! 

”Kaosvega” består af fem kapitler: ”Hverdagsgrønt”, ”Less is more”, ”Soloretter”, ”Det er saucen, der gør det” og ”Simple søde sager”. Sara Ask og Lisa Bjärbo har hentet inspiration fra hele verden, men der er også en række retter, der har rødder i det svenske husmandskøkken. 

Alle opskrifter er præsenteret med et stort farvefoto, en lille teaser, der fortæller om retten og evt. opskriftens tilblivelse, mens opskriften er formidlet i en overskuelig trin-for-trin-beskrivelse. Det er pædagogisk og lettilgængeligt formidlet. 

Sara Ask og Lisa Bjärbo formår at gøre deres madlavning nem og enkel i og med at de tør begrænse sig, ligesom de også tør bruge råvarer, der indeholder masser af smag. Hvis man fx laver ren plantebaseret mad, og fokuserer strengt på at det skal være sundt, kan det være udfordrende at kalde velsmagen frem. Men med brug af fløde, nødder, ost, krydderurter og den slags, er det alt andet lige lettere at bringe den vegetariske vellyst i spil uden at ty til meterlange ingredienslister. 

”Kaosvega” giver desuden læseren en række gode tricks til at lave smagfuld vegetarmad. Sara Ask og Lisa Bjärbo deler ud af deres ti bedste tips til at få maden til at smage. Læseren får også nogle fine forslag til at forvandle maden til kunst på kun tre minutter. Her tyr de to forfattere b.la. til farver, anretningsteknik, blomster etc. Hvis man ikke er helt sikker i forhold til sammensætning af vegetarmad i et ernæringsmæssigt perspektiv, er der også lidt gode råd at få. 

Alt i alt er ”Kaosvega” en skøn vegetarkogebog, der både byder på masser af moderne mad fra fjerne himmelstrøg og en sjat solid husmandskost fra det lidt mere gammeldags svenske køkken. Det er enkel og indbydende kødfrie retter, der også præsenterer sig flot i denne farvestrålende kogebog. Bogen har skønne billeder samt et vellykket layout. Sara Ask og Lisa Bjärbo har sammen kreeret en vellykket grøn brugsbog til alle, der savner inspiration til vegetarisk hverdagsmad. Deres ”Kaosvega” fortjener at blive læst og brugt af mange. 

Værd at vide: 

I 2018 udkom forfatterduoens kogebog ”Mega Vega” på dansk. Den er også anmeldt her på Bogvægten.

Kaosvega

Forfattere: Sara Ask og Lisa Bjärbo

Oversættelse: Sigurd Toftdahl Terkelsen

Forlag: TURBINE

158 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: D. 16. 8. 2021.

Anmelder: Nønne Lønne Votborg