Klimaforandringerne er over os, og de fleste af os går rundt og undrer os over, at alle de andre gør så lidt for at skrue ned for CO2-aftrykket. Nogle af os vil gerne fastholde den tid vi hidtil har levet i, og andre af os ved ikke helt, hvilke muligheder vi har for at ændre verdens gang, så man kan sige, at Ett hållbart liv falder på et tørt sted. I hvert fald er det en af tidens bedste samlinger over ideer til, hvordan vi reelt kan bidrage til at løse tidens største problem – allesammen.

Her er 365 ideer fordelt på blandt andet hjem, skole, arbejde, fritid, mad, krop, og i slutningen af bogen er der korte beskrivelser af problemets omfang og dets mulige løsninger fordelt på hav, skov, landbrug.

Af de mange gode råd er der selvsagt et par stykker, vi kender i forvejen: Tag cyklen i stedet for bilen, reducer kødforbruget, undgå mad med antibiotika, drik vand fra vandhanen, snak med venner og familie om klima; men der er også forslag der ikke er set før. Eksempelvis er råd nummer 98, at man skal anmelde reklamer der indeholder fejlagtig miljøinformation eller kalder sig økologiske uden saglig grund. Og at man skal kontakte medier der tillader klimaskadelige annoncer og bede dem opdatere deres annoncepolitik. Det virker måske på svensk, men virker det også på danskere? – Og betyder det, at man skal klage over bilforhandlere, hvis den annoncerede bil kører på benzin eller diesel?

Generelt er der mange ‘udadvendte’ råd: Læs miljømærkningen på varen, tjek din banks miljøinvesteringer, fortæl din arbejdsplads, hvad de kan gøre for miljøet. Bidrag til at dine børns skole og børnehave ikke belastes af biltrafik.

Også fritiden får en tur. Et råd er for eksempel at begynde at ‘plogga’. Det er en sammentrækning af ordene plocka og jogga – på dansk plukke og jogge, og hensigten er, at man skal samle skrald, mens man jogger – til gavn for miljø, dyreliv og omgivelserne generelt.

I stedet for Brugsens plasticpose – som onde tunger siger, ikke er så slem som stofposen, fordi den bliver futtet af sammen med restaffaldet ved høje temperaturer – skal man tage papkasser – som man selvfølgelig genbruger.

Der er også forslag til, hvordan man køber ikke-miljøbelastende tøj eller genbruger, hvordan man holder en klimavenlig jul, og hvilken type cykel man skal anskaffe.

Ett hållbart liv er en lille appetitlig bog med smukke og hyppige illustrationer af blomster, grønt og andet der kan give associationer til en mere naturfornuftig adfærd.

Der er ingen tvivl om, at vi kan gøre rigtigt meget, men det bliver ikke uden modstand, når vi svigter den 200 år gamle vækstøkonomi. Det ville pynte på processen, hvis der var politikere der ville gå aktivt ind i omstillingen.

Ett hållbart liv

Naturskyddsföreningens guide til ett hållbart liv

224 sider

Naturskyddsföreningen årgang 109

Bonnier Fakta

Udgivet: 2018

Birte Strandby