Femte bind i serien om sekten på Tågeøen. Romanen kan læses uafhængigt af de foregående bind, men persongalleriet er stort set det samme.

Franz, tidligere sektleder, og nu et andet menneske ifølge eget udsagn arbejder på at forbedre sit forhold til omgivelserne, især sønnen Thor og Thors kæreste, Julia.

Der går en del sider med at afvikle gamle traumer, og vi er forbi side 100, før et nyt og spændende plot præsenteres. Det er til gengæld interessant, fordi vi nu har to halvpsykopatiske, megalomane modstandere, der ubesværet sætter sig udover enhver lovgivning og almindelig god opførsel. 

En sekt, Oprindelsesevangelisterne, planlægger at købe lyngheden på Tågeøen, for at bygge der. Franz ryger op i det røde felt og ruller sig ud med alle sine kompetencer. Især da det viser sig, at hans modstander er lederen af Oprindelsesevangelisterne, Hilmer Blomberg, og tydeligvis en større skurk end han selv har været.

Næsten samtidigt viser det sig, at Blombergs datter er stukket af hjemmefra og gemmer sig hos Julias mor. Angiveligt går sekten ind for mandens dominans over både kvinder og natur, og deres metoder til få døtrene til at rette ind kan skræmme enhver væk.

Franz går i gang med at finde noget snavs på Blomberg, og det er ikke så vanskeligt. Julia skriver en artikel om sekten for sit blad. Det udløser trusler fra Blomberg og hans sønner, der er kontante og voldelige, og Julia flygter midlertidigt til Tågeøen. Her går hun videre med at undersøge familien bag sekten sammen med Franz. I romanens sidste del skærpes tonen, fortiden afsløres, og ulovlighederne hober sig op. Franz er med sin fortid som manipulerende sektleder ganske god til at gennemskue Blomberg.

Kampen om Tågeøen er træg i begyndelsen, men senere kommer der masser af action og spænding. Blomberg er som sektleder ikke helt overbevisende. Dertil er han for meget af en karrikatur, og romanen forklarer ikke, hvorfor sekter skulle kunne tiltrække nogen. Franz er intelligent og interessant, men den Blombergske familie ligner mest en samling bøller, deres religiøse holdninger er dybt forældede og stærkt chauvinistiske – så hvor kommer tilhængerne fra? Ikke desto mindre er romanen rimeligt underholdende, og slutningen både overraskende og rørende.

Kampen om Tågeøen

Mariette Lindstein

Oversat af Signe Lyng

461 sider

Gyldendal

Udgivet: 2022

Birte Strandby