Bæredygtighed for viderekomne

Gennemillustreret børnebog om hvordan nød lærer trængt kanin at tænke geniale tanker.

Kaninerne har adgang til det blødeste, grønneste græs i hele landet, og så smager det godt. Desværre har hundene også adgang, og de synes græsset er godt at skide på. Det synes kaninerne er træls, og de udtænker en plan for at jage hundene væk.

Planen lykkes, men græsset får ikke længere den gødning der skal til, og så bliver det i stedet gult og stikkende. Derfor må kaninerne udtænke en ny plan for at lokke hundene tilbage til græsset.

Illustrationerne er enkle og sjove. De består af himmel, græs og så de agerende dyr. Det enkle snit og det klare sprog gør bogen oplagt til oplæsning og samtale. Og så er der ikke taget smålige hensyn til, hvad voksne måtte have af ideer om realisme og sandsynlighed. For eksempel finder de smarte kaniner ud af, hvordan man forsyner en kanin med rigtigt mange tænder, så den ser farlig og skræmmende ud. Og hunde kan godt stå og grine, hvis de synes en kanin opfører sig dumt. Ligesom kaniner kan brøle for at skræmme nogen væk. Det accepterer man fuldstændigt, når man læser bogen.

Hundene får lidt mindre respekt, og er intelligensmæssigt ikke kaninen overlegen … for hunde jagter alt. Det siger deres hjerne, at de skal.

Der er masser af muligheder for at finde gode moraler, der måtte understøtte den opdragelse man overvejer at give sit barn, dels som foreslået det med bæredygtigheden. Der er det med, at den kloge narrer den mindre kloge, og måske er der en pointe om at man ikke kan få det hele: hvis man vil have det gode græs, må man leve med hundene.

Kampen om det gode græs

Bárdur Oskarsson

32 sider

Torgard

Udgivet: 19.01.2017

Birte Strandby