Flugten fra Aldersro – en tørvethriller

Johns saga er ingen tørvethriller, men på et tidspunkt kommer der lidt thriller over romanen, og læseren er nødt til at spørge sig selv, hvor meget man kan tage fejl af et menneske, man har lært at kende over mere end 150 sider. Mennesket er John, jeg-fortæller, hovedperson, 75 år gammel og i besiddelse af en væsentlig livsvisdom, som han formidler i velformulerede klager over blandt andet dagens ungdom:

… ingen gider orientere sig. Man går over for rødt og har aldrig læst Tolstoj.

og dens uansvarlighed:

De kender kun lugten af udstødningsgasser, når næste generation sætter de pangfarvede biler i gear og styrer os lige lukt i afgrunden.

John lever i en lille verden. Familien, værtshuset, vennerne Mogens og Ole. Mogens læser og ved alt, så samværet med ham kan godt være en udfordring. Anderledes med Ole. Han er tydeligvis handicappet og kan ikke sige noget, så ham fortæller John alt det, han ikke fortæller til andre.

Ole nikker. Eller han nikker ikke ligefrem, men jeg kan mærke, at han er enig.

Familien består af Johns kone og af deres tre børn. Den ene søn har meldt sig ud af familien, og John ved ikke længere, hvor han kan finde ham. John kone dør i begyndelsen af romanen, og John savner hende forfærdeligt. Han drikker lidt mere end sædvanligt, og hans tilværelse presses også af, at hans ældste søn og svigerdatter begynder at tjekke hans sundhedstilstand. John bliver grebet af oprørstrang og begynder med at lede efter sin bortkomne søn. Det bringer afsløringer og mere oprør med sig, og slutningen på Johns saga havde man ikke kunnet udregne.

Glimrende roman der efterlader læseren med et par interessante gåder.

Johns saga

Torben Munksgaard

192 sider

Linhardt og Ringhof

Udgivet: 2018

Birte Strandby