Vi satte aldrig askebægere på bordene om fredagen, fordi de blev brugt som kasteskyts, hvis der var slåskampe.

Fra ADHS-ramt, utilpasset barn via plejefamilie og børnehjem over Fremmedlegionen og narkokriminalitet til psykologistudiet på Københavns Universitet. Jim Latrach-Qvortrup har haft en speciel løbebane.

Forhåbentligt er der ikke mange børn, der kan sige, er hurtig til at stemple ham, men hvor meget hænger det mon sammen med, at han først bliver god til at læse mange år senere?

Klassens time er noget fucking nederen pædagogpis …

Børnehjemmet prøver mere eller mindre at fortælle ham, at han ikke har rettigheder eller respekt fra nogen. Som ganske ung melder han sig ind i Fremmedlegionen. Det er hårdt, men strukturen fungerer, og Jim vælger hele tiden det sværeste:

Så jeg valgte faldskærmsregimentet. Fordi jeg var bange for højder …

Hjemkommet fra Fremmedlegionen bliver han pusher, og det kører fantastisk, indtil han havner i fængsel. Fængslet er til gengæld ikke så dårligt. Der er den struktur, der får Jim til at slappe af og tilpasse sig.

Jim er en meget lige-ud-ad-landevejen-fortæller. Der er masser af observationer og erfaringer, men ikke mange dybe refleksioner. Han er opmærksom på, at det er kriminelt at handle med kokain og andre stoffer, men finder det ikke moralsk forkasteligt:

Men at give folk et produkt, som de selv beder om – og som du i øvrigt selv har det rigtig fedt med …

Med til det moralske regnestykke hører i Jims perspektiv det faktum, at der i 2019 døde 13.000 mennesker som følge af cigaretrygning, 6.200 som følge af alkohol og 247  på grund af stoffer. Måske prioriterer vores samfund generelt forkert, når det sælger dødelig gift til borgerne?

Karrieren bliver stadigt mere spændende, og fra Københavns Universitet går turen til Nordkorea som undercoveragent. Her er nogle interessante betragtninger, og billederne fra indersiden af fængslet er også værd at studere nærmere. En anderledes biografi.

Jim

fra cokepusher til undercover i Nordkorea

Jim Latrache-Qvortrup

i samarbejde med Rasmus Elmelund

276 sider

Gyldendal

Udgivet: November 2021

Birte Strandby