I ”Inden vi blev jeres” tager Lisa Wingate os med tilbage til Sydstaterne i 1939. Vi følger den tolvårige Rill Foss og hendes fire små søskende, der lander i kløerne på den ubarmhjertige børnehjemslederen Georgia Tann. Familien bor på en husbåd Mississippi-floden, men forældrene er hastet på hospitalet, fordi moren er gået i for tidlig fødsel. Politiet dukker op den følgende dag og tvinger børnene med. Nu starter et grufuldt kapitel i børnenes liv.

Lisa Wingates roman er inspireret af virkelige hændelser. Børnehjemslederen Georgia Tann og Memphis-afdelingen af Tennessee Children’s Home Society tjente penge på at adoptere fattige børn til rige familier i USA. Børnene var ikke nødvendigvis forældreløse. En del af dem blev på brutal vis taget fra deres fattige familie. Nogle blev franarret deres biologiske mødre, mens disse var påvirket af medicin. Især lyshårede børn var i høj kurs; børn som Foss-børnene!

”Inden vi blev jeres” bliver fortalt i to spor. Vi følger dels Rill Foss og hendes små søskende, der havner på et børnehjem, hvor de bliver behandlet som det rene skidt. Rill kæmper med næb og klør for at passe på sine søskende og holde sammen på flokken. Men det skal vise sig at blive en umulig kamp.

Det andet spor foregår 75 år senere i nutiden, hvor juristen og rigmandsdatteren Avery Stafford er blevet kaldt hjem til South Carolina. Hendes far er senator, men har kræft. Derfor skal Avery køres i stilling som reserve. Hun er med sin far, da han besøger et lokalt plejehjem Her møder Avery den ældre dame May Crandall, der tilsyneladende kender til Averys familie. Men hvordan? Et gammelt billede antyder en forbindelse. Averys egen farmor Judy er dement, og det er derfor vanskeligt at få svar. Men Avery begynder at grave i familiens fortid.

Fortællingen om kidnapningen af Foss-børnene er barsk og brutal. Historien har lært os, at stort set hvert land har sin skamplet, hvad angår måden hvorpå man har behandlet børnehjemsbørn og såkaldte uægte børn. Den historie ér grufuld og går lige i hjertet på læseren. Derfor er det lige så ærgerligt, at forfatteren skildrer Avery Stafford og hendes forsøg på at finde sine rødder med store doser sødsuppe. Bogen lægger op til, at hun skal klarlægge en stor skandale. Den udebliver i mine øjne. Til gengæld får læseren en – forudsigelig – kærlighedshistorie med i købet.

Lisa Wingate har skrevet en letlæselig, spændende og hjertegribende roman. Den er en påmindelse om, hvad magt, penge og autoriteter kan gøre. Men den er også uhyre livsbekræftende i sin skildring af Rill Foss’ overlevelsesevne og søskendekærligheden. Desværre trækker nutidssporet ned. Jeg blev aldrig helt overbevist af Averys jagt på at finde sine rødder. Når det er sagt, skal bogen roses fordi den formår at formidle et tungt og trist stof om omsorgssvigt af børnehjemsbørn til et bredt publikum.

Inden vi blev jeres

Forfatter: Lisa Wingate

Oversættelse: Mette Egerod

Forlag: Cicero

400 sider, indbundet.

Udgivelsesdato: 8. 3. 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg