Ungdomsroman der som forgængeren ’Slægtens offer’ finder sted i Svendborg – Swinaborg – og omegn. Romanens riddere kommer fra Hvidkilde, Bjørnemose og det knap så stolte Tvedehusene, ligesom stednavnene Thorseng, Trappebæk, Kobberbæk også er velkendte i dag.

Historien begynder i 1168 hos venderne, hos hvem Thorbjørn er træl, indtil Valdemar den Store og hans halvbrødre Absalon og Esbern Snare kommer og vælter guden Svantevit og indsætter deres egen, kristne gud. Danerne berøver og kristner de overlevende vendere, og tager dem sidenhen med som trælle tilbage til Swinaborg. Thorbjørn er ikke længere træl, men hans stedfar er mildest talt ikke glad for at have ham på kost, og da Thorbjørn hos venderne har lært at træne heste, bliver han takket være sit særlige tag på hingsten Brunac stalddreng i Swinaborg. Det er Thorbjørns drøm at blive væbner og siden ridder, og han drømmer også om den skønne Rechiza, men begge dele er uden for rækkevidde på grund af hans lave byrd. Kun ved at udmærke sig i kamp kan han gøre sig håb om at blive ridderkåret.

Det er en sand dannelsesroman, og takket være nye bataljer med venderne og sin barndomsveninde, Grith, får Thorbjørn lejlighed til at udvikle sig som han gerne vil.

Spændende historisk baggrund og overbevisende intriger om fordelingen af magt og ære længe før Janteloven blev nedskrevet.

Der er nyt – eller rettere gammelt – til ordforrådet: Skrez, boj, frænke. Ord og navne på de indledende tre sider er forvirrende, men i ordlisten på danerriget.dk er der hjælp at hente, og siden inddrages læseren i en vekslende og hurtig handling.

I vendernes vold – Danerriget 1168-71

Josefine Ottesen

347 sider

Høst & Søn

Udgivet: 15.06.2012 (Valdemarsdag)

Birte Strandby