I slagtemåneden handler om slaveoprøret på De Dansk-vestindiske Øer i 1733, helt præcist på øen Sankt Jan. Hovedpersonen er Tahiry – af de hvide kaldet Lørdag, fordi hun blev født på en lørdag. Da vi først møder hende, er hun sammen med andre slaver ved at høste sukkerrør på herr Gottliebs plantage Katrinelund, mens mesterknægten svinger pisken over dem, der forsøger at snige sig til et pusterum eller ødelægger symmetrien ved at skære sukkerrørene over med kappmesseren (en sukkerrørskniv) i venstre hånd. Den husslave som herr Gottlieb sædvanligvis forgreb sig på, er blevet gravid, og Tahiry må lægge krop til hans drifter. Hun er 13 år gammel, og hendes mor har lært hende, hvordan man kan undgå uønsket graviditet.

Det er også hendes mor, der trækker hende med, da hun stikker af fra Katrinelund. Det giver dem et par dages frihed, men de hvide leder efter dem, og pludselig er Tahiry alene. Efter en tid finder hun frem til en lejr med andre bortløbne slaver. De planlægger at bygge en tømmerflåde og sejle til Puerto Rico, men inden de når så langt, finder de hvide deres lejr og brænder den ned. Der er mangel på arbejdskraft, så Tahiry slipper billigt: Hun mister kun et øre.

Da oprøret begynder, er Tahiry med i forreste række. Det bliver et ualmindeligt blodigt oprør, der er meget der skal hævnes. Slaverne tager plantagerne en ad gangen, deres våben er kappmessere og brændejern, som dem der bliver brugt mod dem selv. Mange hvide og sorte bliver dræbt.

De hvide ender med at få hjælp fra soldater fra Sankt Thomas og franske tropper fra Martinique. Nogle af slaverne begik kollektivt selvmord, nogle blev henrettet og enkelte blev sejlet til Sankt Croix, der netop var blevet købt af Dansk Vestindisk Kompagni og ventede på arbejdskraft.

Tahirys fortællevinkel får det hele med set med en ung slavindes øjne. Det er en uhyggelig beretning, men nøje afstemt med virkelighedens historie om den daværende guvernørs strenge regler for afstraffelse af slaver og trekanthandlen Afrika, Dansk-Vestindien og Danmark.

Sproget er medrivende, og der er fine kvaliteter ved romanen. Desværre omfatter det ikke korrekturen, og der er mange slåfejl. Det er særligt forstyrrende, når der står, at 464 er blevet dræbt af de 108 der var på øen, og generelt ærgerligt for en ellers god fortælling.

I slagtemåneden

Fartein Horgar

Oversat af Bent Holshagen Hemmingsen og Loránd-Levente Pálfi

464 sider

Forlaget Bostrup

Udgivet: 2018

Fås som e-bog

Birte Strandby