Hvis man har set Fatal Attraction med Glenn Close og Michael Douglas og man tilsætter en del lagkagekomik, lægger synsvinklen hos den forsmåede hustru og omsætter filmen til en svensk roman, så har man denne bog, der handlingsmæssigt også er sammenlignelig med Hanne-Vibeke Holsts Det virkelige liv.

Resultatet er underholdende men indebærer overraskende realitetsspring, som den iboende humor i øvrigt gør vanskelige at opfatte som helt troværdige. Til gengæld er det let læsning, en sjov mellemting mellem chicklit og krimi, og samtidigt er der noget nytænkt over genreforvirringen. Under alle omstændigheder bliver det svært fremover at fastholde, at svenskerne ikke har humor.

Hovedpersonen er jeg-fortælleren Isabella, Hun er relativt lykkeligt gift med Matte, der er en populær studievært. Det relativt lykkelige kommer især til udtryk, når hun ved en reception bliver bedt om at træde til side, så fotograferne kan tage billeder af hendes tiltrækkende mand, eller når hun overhører to damer udtrykke forbavselse over Mattes valg af ægtefælle – i betydningen: Hvad ser han dog i hende, når han kan få en som mig? Isabella stoler fuldstændigt på Matte, indtil hun en dag finder en seddel – og senere flere tegn på, at der kan findes en anden kvinde i Mattes liv. Det fører i første omgang til nogle absurd barokke scener – som at ligge i en busk og betragte sin familie gennem en kikkert – indtil der pludselig går sindssyge og overhængende dødsfare i romanen.

Ved første øjekast ligner det chicklittens selvironiske hverdagsbeskrivelse, og det fungerer fint – men sekundet før vi nærmer os det langtrukne – kommer så vanviddet og overraskelserne.

Martina Haag

Oversat af Kirstine Ersbøll Meyhoff

200 sider

People’sPress

Udgivet: 28.05.2010

Birte Strandby