Man kan ikke tage et foto, sagde den franske fotograf Henri Cartier-Bresson. Et foto springer frem af sig selv. Det er fotoet der tager dig!

Hvorfor halse af sted til fjerne lande for at finde spændende fotografiske, når de er lige for hånden og øjet uden for ens dør?

Bogen begynder med en kort gennemgang af hvad makrofotografering er. Makrofotografering hæfter sig ved det velkendte – men måske åbner det velkendte sig pludselig som en dør til noget nyt og ukendt.

Inge Engholm Gjesing fortæller ligeledes at hun ikke benytter sig af avanceret fotoudstyr, opstillinger og kunstigt lys, det handler om at holde albuerne tæt til kroppen, beherske sit åndedræt .. og vente på at fotoet springer frem af sig selv ..

Ligeså forunderlig som skabelsesugen er, ligeså forunderlig er de fleste af billederne. Der er mange gode motiver som skærper ens opmærksomhed.

Bogen er i tværformat med skabelsesugen udfoldet gradvis på venstre side og med billeder på højre side, der ofte understreger teksten på venstre side. En kort billedtekst angiver geografien.

På side 24, står eksempelvis:

Gud sagde: ”Jorden skal grønnes: Planter, der sætter frø, og alle slags frugttræer, der bærer frugt med kerne, skal være på jorden.” 1:11

Det understreges ved ”Alge i is” – Et meget smukt og velvalgt billede, som sætter refleksionen i gang.

Mange af motiverne er fra Midtfyn og meget smukke og velvalgte, der er:

Blad i is, i mergelgrav ved Rudme, Mågeklatter, Lundeborg.

Jeg blev meget inspireret af at læse og opleve skabelsesugen, der er dog et par billeder med fod og menneskeskygger der ikke helt lever op til de øvriges høje kvalitet.

Kunsten skærper vores iagttagelsesevne og får os/mig til at se verden, som den i virkeligheden er. Inge Engholm Gjesing er en ægte seer og skærper denne evne med sine billeder.

Bogen er oplagt nu med efterårsfarverne og måske frost på vej.

Måske stivner luftboblerne undervejs i mergelgraven og giver os en ny historie, mange af billederne er små digte i sig selv … Jeg er på vej ud …

Inge Engholm Gjesing

I begyndelsen – en fotobog

Historia 2016

Hanne Raunsmed