Når Lars Muhl på omslagets bagsiden skriver et ”Et Mesterværk”, må jeg indrømme, at så kort kan det måske siges …

De 700 sider kræver koncentration, og for mit vedkommende tænker jeg – en lidt langsommere læsning i juleferien, ville gøre godt.

Bogen giver en omfattende introduktion til Grundtvigs verden – Solen ved Midnat er en rejse ind i Grundtvigs verden.

Se, jeg har stillet dig foran en åben dør, som ingen kan lukke

Åb. 3.8

Sådan begynder ” Solen ved Midnat” – og er et velvalgt citat, allerede de første sider gør en nysgerrig og en spændende rejse til solen ved midnat er i gang.

Rejsen giver indtryk af, at Grundtvig ikke kun er en stor dansk tænker, men en international digter og filosof. En overdådig pen der tilsyneladende ikke løb tør for inspiration.

Grundtvig betegner sig selv som en del af et kristent, hermetisk og humant verdensbillede fuldt af billeder, symboler og ideer som vi dårligt kender i dag – en af bogens mål er at rekonstruere dette førmoderne verdensbillede for derefter at kunne sammenligne det med vores moderne verdensbillede.

Et mål der er hele rejsen værd – og samtidigt giver en opbyggelig vision for naturens og samfundets genoprejsning.

Bogen er delt i 20 kapitaler der med hver deres overskrift er milepæle på rejsen. Nogle sætter allerede i overskriften fantasien i gang . Eksempelvis ”Historien om Himmelstigen, der blev lagt ned og rejst op igen” eller ”Tyngdeloven og kunsten at falde opad” .

Dette kapitel indledes med:

At du falder tilgiver jeg gerne, blot du stræber opad; om du er for tung til himmelflugt, er du ikke til stræben.

Goethe

Og det er nok, den milepæl på min rejse med Grundtvig i Solen ved midnat, der gav størst mening og trak mange træk, mange tråde tilbage til egne oplevelser og erfaringer.

”Dejlig er den himmelblå…”er en af de første julesamler jeg kunne, og i kapitel 16 er den med til at forklare, at det ikke kun er jorden favntag der tiltrækker os men også himlens. Solen og jorden bindes sammen, en spændende tankegang.

Rejsen/bogen slutter med salmen ”I al sin Glands nu stråler Solen, Livs-Lyset over Nådestolen…” – og ja, jeg må give Lars Muhl ret – det er et mesterværk – selvom jeg har brug for at læse bogen – tage rejsen med Solen ved Midnat et par gange til …

Solen ved midnat – Grundtvigs sang til Kosmos

Uffe Jonas

Grundtvig.nu

Udgivet: 2015

Hanne Raunsmed