Havde det været andre produkter end børn, havde man nok gjort noget ved lyden.

Der eksisterer bunker af bøger til den nybagte mor, både om babyen men også om, hvordan man tackler hverdagens frustrationer, den manglende søvn og bevarer gnisten i sit parforhold. Der er ikke så mange bøger til faren, for med hans karriere som skaffedyr har der ikke været det helt store behov før nu, hvor han langt om længe har nærmet sig en rolle i familien der er lige så vigtig som morens.

Thomas Skovs guide er let og humoristisk og tager fat om den usikkerhed, som den nybagte far slås med. Hvad gør man for eksempel ved børn der græder, hvordan får man et barn til at falde i søvn, og hvordan skal alle de gode råd fra andre velmenende småbørnsforældre opfattes? Nogle spørgsmål er der ikke klare svar på, og kapitlet med den meget appellerende titel – Sådan får du dit barn til at sove på fem minutter – er ikke helt den bibel, man kunne have håbet.

Skov kan i øvrigt ikke anbefale Kaninen der så gerne ville sove, men andre råd har han taget til sig, nogle der virkede nogenlunde, og nogle der ikke virkede særligt godt.

Bekymringer er en del af farjobbet, og det kan være vanskeligt at afgøre, hvornår man skal styrte til lægen, og hvornår man skal tage det store perspektiv frem. Der er kommentarer fra andre nybagte fædre i bogen, og der er blandt andet enighed om, at man skal styre sin lyst til at google alt. Det giver bare flere bekymringer

Der er flere meget indbydende tekster, for eksempel kapitlet med en særudgave af Fifty Shades for småbørnsforældre. Skønt inciterende skrevet kan man efterfølgende godt forstå, at E. L. James slap bedre fra det.

Der er langt mellem bøger for fædrene, men der findes bogen En gang far, altid far af Lars H. Gustafsson, børnelæge og far til otte børn. Den er fra 1993 og Kunsten at være far af Willy Breinholst er fra 1959, og sidstnævnte er kun for spøg. Thomas Skovs bog udmærker sig ved at tage fat i de ægte udfordringer på en fornuftig og underholdende måde.

Hvad enhver far bør vide

Thomas Skov

230 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 2019

Birte Strandby