Den engelske bestsellerforfatter Lisa Jewell udgiver nu sin tredje bog på dansk ”Huset i Chelsea”. Lisa Jewell fik sit gennembrud med ”Den fremmede gæst”, og hun har solgt millioner af bøger på flere sprog.

”Huset i Chelsea” er en velkomponeret og velformidlet psykologisk thriller, der gør sig fortjent til at blive kaldt for en ægte page turner. Og det er den på trods af, at der ikke er noget nyt mord eller nogen aktuel forbrydelse, der skal opklares. Fortællingen er derimod centreret omkring det mysterium, som den adopterede Libby Jones præsenteres for, da hun til sin 25-års fødselsdag får et brev, der fortæller hvorfra hun kommer. Samtidig får hun at vide, at hun skal arve et stort dyrt hus efter sine afdøde forældre. Huset er beliggende i den velstillede London-bydel Chelsea. Men huset danner også ramme for en dyster hemmelighed.

Advokaten, der tager sig af boet, kan oplyse, at Libby som spæd blev fundet efterladt i huset i sin vugge. I husets køkken fandt man tre voksne sortklædte lig, der havde ligget der i flere dage. To af dem var Libbys mor og far. Hvad mere mærkeligt var, at hendes søskende var forsvundet sporløst. De blev aldrig fundet. Det sidste lig kunne ikke identificeret.

Spørgsmålene står i kø hos Libby. Hvad skete der for 25 år siden? Hvorfor blev Libby mon efterladt? Hvad blev der af de andre børn? Libby ønsker at finde frem til sandheden om sin fortid. Sammen med en god kollega og en journalist, der for 25 år siden dækkede sagen, forsøger hun at afdække sin families hemmeligheder og skæbne.

”Huset i Chelsea” fortælles i tre spor – gennem tre forskellige stemmer: Libby, Lucy og Henry. Forfatteren er dygtig til at give os nøjagtig dén mængde oplysninger, vi behøver for at kunne følge med, men ikke nok til at begribe hele sagens rette sammenhæng. Skridt for skridt får vi informationerne, der fortæller os hvem de tre personer er, og hvordan deres relation er.

Lisa Jewell evner at gøre alle tre spor så fængende og medrivende, at man aldrig sidder og venter på at vinklen skifter.

Libbys synsvinkel afdækker nutiden. Den giver os indblik i de informationer om hendes forældre og begivenhederne for 25 år siden, som er offentlig kendt. Sporet med Lucy foregår primært i Frankrig, hvor hun lever som enlig mor og subsistensløs. Hun får ved fortællingens start en besked på sin telefon, der fortæller at ”Babyen fylder femogtyve”. I kapitlerne om Henry er vi tilbage til fortiden, og hører om hvad der skete for 25 år siden.

De skiftende synsvinkler er strategisk bygget op, så de automatisk bliver til cliff-hangere, som lokker læseren videre i gåden. Dermed bliver bogen en ægte page turner som nævnt i indledningen. ”Huset i Chelsea” er umulig at lægge fra sig, da Lisa Jewell behersker sin værktøjskasse med suspense og surprise til UG.

Lag for lag afdækker Lisa Jewell den opsigtsvækkende og grufulde beretning om fortiden i det store hus i Chelsea. Historien om Libbys familie byder på store, foruroligende overraskelser og flere velvalgte tvists. Bogen holder læseren fanget fra først til sidst. Man overrumples gentagne gange. Det er med andre ord et mysterium, når det er allerbedst! Uventet, overraskende, mørk og medrivende.

Huset i Chelsea

Et hus. To familier. Tre lig.

Forfatter: Lisa Jewell

Oversættelse: Lærke Pade

Forlag: Gads Forlag

344 sider. Softcover

Udgivelsesdato: 27. 4. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg