‘Sig til, hvis du skal ud at tisse,’ siger hun. ‘Hvis du snubler på vej til toilettet, kommer du ikke til Bispebjerg i morgen, og så kommer vi til at mangle din seng.’

Niels FridNielsen er studievært, redaktør, journalist og kommentator i DR. Han er en af de 1.500 danskere der hvert år får at vide, at de har en hjernetumor. En operation reddede hans liv, og han er nu tilbage blandt de levende.

Vi følger Niels Frid-Nielsen tæt, operationen, frygten for døden der bringer erindring om den tidligere kammerat, der efter i fællesskabet at have nydt fnisetobak forsøgte sig med LSD, en rus hvorfra han ikke vendte tilbage.

Forfatteren er en ordets mand, og læsningen er glat og gribende. Der er nok heller ingen tvivl om den væsentlige terapeutiske værdi skrivningen har haft, og måske vil målgruppen – de andre årligt 1.499 hjernetumorramte – finde bogen meget inspirerende.

Adskillige emner berøres og diskuteres undervejs i forløbet fra opdagelsen af tumoren til den langsomme genoptræning efter operationen. Usikkerheden der dukker op, når Niels Frid-Nielsen farer vild ved sommerhuset såvel som bekymringen for at hjernen måske ikke kommer til at fungere igen. Hvordan opdager man overhovedet, om hjernen og hukommelsen virker som den skal?

Det handler også om den viljestyrke, der skal til for at komme tilbage:

Angsten for at blive koblet af det fællesskab normaliteten også er, bliver en del af min motivation.

Konkluderende udløser trusler på liv og førlighed mange forskellige overvejelser, nogle fælles med andre ramtes, andre nyere som for eksempel tankerne om, hvordan en virksomhed måske bør reagere i forbindelse med langvarig sygdom.

En personlig beretning.

I en tynd tråd

om at leve med en alvorlig sygdom

Niels Frid-Nielsen

234 sider

Erindring

Gyldendal

Udgivet: 27.05.2020

Birte Strandby