En roman der afslører, at der findes kultursammenstød, der i eksplosivitet overgår enhver uoverensstemmelse inden for religion og politisk overbevisning: Nemlig den kulinariske kulturkollision. Den ene af parterne er naturligvis det franske haute cuisine, personificeret af Madame Mallory der tager såvel sine to michelinstjerner som sit ansvar alvorligt og utrætteligt skriver læserbreve i aviserne for at beskytte Frankrigs kulinariske traditioner mod indblanding fra EU-bureaukraterne med deres latterlige standarder.

Den anden part i krigen er Hassan fra Indien og hans muslimske familie, der efter Hassans mors tragiske død søger mod Europa. Ved et tilfælde lander de i Frankrig, hvor de jævnfør familiens traditioner for madlavning åbner restauranten Maison Mumbai lige overfor Madame Mallorys restaurant La Saule Pleureur. Der bliver kamp om råvarerne i den lille by, og Mallory er klar til at jage Hassans familie ud af byen, indtil hun opdager, at Hassan har særlige anlæg for kogekunst. Så sætter hun sig foran Maison Mumbai og venter stædigt, indtil Hassans far efter megen kamelslugning accepterer, at Hassan kommer i lære i hendes restaurant. Efter Mallory er det Paris, og Hassan opnår senere det, som Mallory aldrig fik: Den tredje michelinstjerne.

Det er en fængslende formidling af en kultur- og dannelsesrejse, og det er en beretning om en ung mands liv, om hvordan hans mors død bliver årsag til, at han aldrig kan have et langvarigt forhold til en kvinde, men mest handler det om madlavning for gourmetganer fra loup de mer grillet på fennikelstilke og badet i varm pernod til sibirisk rype, grillet med tundraurter, serveret med karamelliserede pærer i armagnacsauce.

Richard C. Morais

Oversat af Nanna Birch

262 sider

NB Books

Udgivet: 20.01.2011

Birte Strandby