Portræt fra Grønland

Nuka forlader Arsuk, fordi han slår hende. Hun tager sønnen, Minik, med sig. Og flytter sammen med kæresten Siri. Nuka har arbejdet på rejefabrikken, men finder ud af at hun gerne vil noget mere og kommer ind på gymnasiet. Det betyder, at hun er nødt til at overlade sin søn til Siri i uger ad gangen, mens hun går i skole. Arsuk der har været ude at sejle med rejefisker kommer hjem og er klar til at tage sig af sønnen. Det går godt, men Nuka savner sit barn forfærdeligt.

Veninden Sørine har lignende problemer. Hun går også på gymnasiet, og har efterladt sin lille pige hjemme hos forældrene. Samtidigt efterstræbes hun af en voldelig fyr, der kører rundt foran gymnasiet for at træffe hende.

Nuka er lige fyldt tyve, Arsuk er ikke meget ældre, næsten kun store børn men deres udfordringer er voksne. De har ansvaret for en lille dreng, som ingen af dem kan have boende eller blot være sammen med hver dag, og for Nuka er savnet af sønnen prisen for at få en uddannelse. For Arsuk er det et spørgsmål om penge, og dem tjener han bedst i store trawlere der er hjemmefra i seks uger ad gangen. I periferien af fortællingen lurer alkoholisme, hashsalg til børn og barndomme uden kærlighed.

Det er et sårbart, men også håbefuldt billede af Nuka og Arsuk og deres nogen gange næsten lammende udfordringer med at skabe sig et liv.

Hudens tynde is er ikke en page turner men beretningen om levet liv i en anden verden.

Hudens tynde is

Lise Andersen

260 sider

Forlaget Lauritz

Udgivet: 2020

Birte Strandby