Pernille Bramming er nu debatredaktør på Weekendavisen og skriver mange artikler om og fra Mellemøsten, og hun er ofte kommentator i radio og TV, når det gælder dette altid urolige og aktuelle område.

Denne bog handler om de 5 år fra 1991-96, hvor hun var korrespondent for Politiken i Kairo, hvor hun giftede sig med den charmerende Gamal og blev optaget i hans store familie. Hun skriver levende og med mange præcise detaljer om den larmende, støvede, overbefolkede by med 11 mio. temperamentsfulde mennesker.

Hun havde voldsomme vanskeligheder ved at lære arabisk, selv om hun som cand.mag. i fransk jo var vant til andre sprog. Men der er enorm forskel på det klassiske arabiske skriftsprog og talesproget. ”Det er en af de væsentligste grunde til, at de arabisk-talende lande halter bagud, hvad uddannelsesniveauet angår. Hvor vi i Danmark forholdsvis tidligt i folkeskolen kan begynde at læse for at lære, så bruger de arabiske-talende mange år på at lære at læse – mange lærer det aldrig. Af samme grund er det sjældent, at forældre læser højt for deres børn i den arabiske verden.

De fleste kan ikke læse arabisk ordentligt, børnene kan ikke forstå det, og udvalget af bøger er ganske lille.”  En anden konsekvens er, at de muslimmer, der læser Koranen i oversættelse til andre sprog, gennemgående forstår langt mere af hvad de læser end de arabisk talende.

Men det lykkes Pernille Bramming at lære nok til at kunne læse aviser og tale med familien. ”Hold kæft, hvor kan de hygge sig og more sig sammen over en kop te!

På den anden side synes jeg sjældent, det er sjovt i mere end en halv time – så vil jeg hellere ind at arbejde, læse, skrive breve…I mit stille sind driller jeg mig selv med, at dér har jeg siddet i timevis dag ud og dag ind og kæmpet for at lære ægyptisk, og nu, hvor jeg endelig fatter det hele, så keder det mig!”

Men da Gamel, der er i turistbranchen, bliver arbejdsløs på grund af krige og terror, og da deres elskede datter bliver større, så går ægteskabet mindre godt, og Pernille beslutter sig for at drage hjem til Danmark, så datteren kan få en ordentlig skolegang i et velfungerede land. Men hun har fortsat et godt forhold til Gamal og hans store familie. ”Man er nødt til at være ægypter for at kunne holde Ægypten ud, siger de selv” Så familien kan godt forstå at hun rejser hjem, og datteren Dalia besøger sin far flere gange om året.

En indsigtsfuld bog med mange gode oplysninger om hverdagsliv i Kairo og de politisk betændte forhold i Ægypten.

Forfatter: Pernille Bramming

271 sider

Forlag: Gyldendal

Udg.: December 2009

Anmeldt af Morten Bagger