Marokkansk/franske Tahar Ben Jelloun er verdens bedst sælgende franskskrivende forfatter og oversat til 43 sprog.

Hjem er en roman om dilemmaer. Mohamed er indvandrer fra Marokko. Han har i mange år arbejdet i Frankrig, og hans fem børn er født i Frankrig. Det har været en relativt enkel tilværelse med den tryghed, der er i det enkle. Da hans kone begræder, at Le Pen vælges til nationalforsamlingen, slår han det let hen med den begrundelse, at Front National ikke kan undvære araberne, fordi partiet ikke er noget uden Prügelknabe, og fordi Mohameds generation af indvandrere er inviteret til at udføre det hårde arbejde, franskmændene ikke længere vil gøre.

Men da Mohamed står overfor pensionen, mister han retten til at komme træt hjem fra arbejde, og hans familie, stammen, er gået i stykker. Hans børn er mere franske end marokkanske – ’for ham var det at blive fransk en offentlig indrømmelse af at hans børn ikke tilhørte ham længere’, og hans rolle som god far og ansvarlig for familien er udspillet. Mohamed rejser derfor tilbage til landsbyen i Marokko for der at bygge et hus, der kan rumme hele den store, nu spredte familie. I det besynderlige overdimensionerede hus sætter Mohamed sig til rette og venter. Men børnene kommer ikke, og han bliver siddende til han må lægges i graven.

Den korte roman rummer indvandrerens mange personlige konflikter i forhold til landet der giver arbejde og tager børn, men ikke giver dem samme chancer som franskmændenes børn – og i forhold til hjemlandet, familien og tiden.

Poetisk og rå.
Takar Ben Jelloun

Oversat af Lars Bonnevie

176 sider

Samlerens Forlag

Udgivet: 30.09.2010

Birte Strandby