Hex er ikke noget man bliver. Det er noget, man er.

Hekse findes i flere udgaver. Der er naturhekse, grønne hekse og køkkenhekse, og fælles for dem er, at de er forbundet med naturen, kosmos, eget underliv og den tragiske historiske arv om hekseafbrændinger. Desuden har de anlæg for en vis magi og kan endda kaste en forbandelse – det kan være noget med at få en rivalinde til at brække sig hele natten. Desværre forelægger der ikke noget om, at man ad den vej kan få positiv indflydelse på verdensfreden. Men der er et kapitel om, hvordan man forbereder til magi. Blandt andet bør man sætte sig ind i månens faser og årets vigtigste dage og fejringer. Der er regler for, hvordan man udfører ritualer, og hvordan man kan styre åndedræt og bevæge energien.

I ‘Hex’ finder man oversigt over nødvendige arbejdsredskaber, når magi skal udføres og en kort forklaring på formålet med værktøjet. Et kapitel handler om urter der kan bruges til andet end tilbehør til drinks. Desuden er der gode råd om afbrænding af urter. Det er ikke altid indlysende, hvad formålet er, men det er sympatisk, at det i bogen nævnes, at man skal have mindst to vinduer åbne under afbrændingen – og at nogle afbrændinger kan give hallucinationer og i øvrigt er forbudt i visse egne af verden. Nogle opskrifter er mest antydede, mens andre er ret præcise. Eksempelvis er der en chenpi-opskrift, der kan få forfædrenes genfærd til at forlade ens hjem.

Historien om hekseafbrænding i Europa indleder bogen ledsaget af en generel opfordring til at slå sig løs efter mange års undertrykkelse af kvinder. Desuden er der stof om ritualer der udføres bedst under forskellige månefaser samt noget om stenmagi med flint, granit, krystaller.

En del af magien er ganske vanskelig at følge. Om det er fordi, den er upræcist beskrevet, eller måske fordi den er indforstået og tilegnet en rigtig hex, er ikke helt klart. Og en del af bogen handler om at heppe på den kvindelige selvtillid der stadigvæk er lav hos mange kvinder som et levn fra nogle tusind års undertrykkende patriarkat.

Samlet set er det lidt svært at få overblik over indholdet og dets plads i hverdagen, hvis man ikke lige har de rette hexe-forudsætninger, men det er en lækkert layoutet bog med anvendelige og/eller interessante råd og en fin understrøm af humor.

Husk at latter holder ulykker, dårligdom og intrigante svigermødre væk.

Hex

Urter, klarsyn og medsøsteri

Sanne Gottlieb

204 sider

Grønningen 1

Udgivet: 2022

Birte Strandby