Forfatteren Thomas Mann (1875-1955) var en stor hundeven. For ca. 100 år siden skrev han en lille bog med titlen “Herre og hund, En idyl”. Først  nu den er udkommet på dansk oversat af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad.

Lykke Friis har skrevet et veloplagt forord, bl.a. om flere af verdens herskeres hunde. Fru Friis har selv hund og slutter med, hvad forfatteren Erich Kästner har sagt: “Man kan leve uden hund, men det lønner sig bare ikke”.

Sådan har Thomas Mann øjensynligt også haft det. Bogen handler om Bauschan. Der er tale om en korthåret tysk hønsehund – hvis man altså tager det med et gran salt, noterer Mann.

Han har det som alle andre hundeejere, at han uden blusel tillægger Bauschan meninger og holdninger ud fra dens væremåde.

“Bauschan hang med hengivne øjne ved min person”, hedder det.

Thomas Mann skriver med slet skjult jubel, at hunden løber ham i møde og hilser ham velkommen, uden bebrejdelser og anklager, men også med den største glæde. Selv når han  ud på natten, sagligt beruset og rygende, kommer hjem.

På et tidspunkt bliver Bauschan indlagt til observation for en sygdom  på et veterinært universitet. Thomas Mann noterer: “Mine spadsereture var fra nu af, hvad usaltet mad er for ganen. Jeg havde ikke meget fornøjelse af dem”.

Heldigvis kommer hunden sig. Thomas Mann bor i nærheden af en flod med vild vækst – og de to, herre og hund, muntrer sig med at gå på jagt.

Ikke at det koster noget dyr livet, nå ja, måske en enkelt mus. Bauschan går med liv og hundelugtesans vildt op i at forfølge fasaner, harer, ænder og andet. Og hans herre følger spændt anstrengelserne, der slutter, når vildet er smuttet for langt væk.

Læserne af denne bog skal lige tage en dyb indånding, inden hun/han går i gang. Thomas Mann skriver alenlange sætninger, som ikke er på mode nu til dags. Hvis man først finder rytmen, er det umagen værd. Den beskriver den kærlighed, som er ubetinget, som hersker mellem menneske og hund.

Herre og Hund

Thomas Mann

148 sider

Oversat af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad

Udkommet maj 2024

Gyldendal.

Anmelder Bjarne Gregersen