Stina Ekblad husker

15-årlige Stina kom til FDFs landsmusikstævne i Odense. Mødet med Danmark fik livsafgørende konsekvenser, skriver den nu 70-årlige Stina med efternavnet Ekblad i sine netop udkomne erindringer.

For den svensk-finske pige, vokset op i en lille landsby i Østerbotten i en landmandsfamilie med få midler, blev Danmark billedet på, at livet kan se anderledes ud. Hun opdager,  hun tilhører den første generation, der fik muligheden for at vælge noget andet end det der var blevet udstukket.

Hun optages som 18-årig på Odense Teaters Elevskole. Og kan nu se tilbage på en international film- og teaterkarriere.

At vokse op i Østerbotten i 1960’erne var med 1800-tallet i ryggen. Og de var børn af krigen, noterer Stina Ekblad. Der var knaphed.

Pigebarnet ved at gøre sig fri. Først er det poesien, hun tyer til. Og noterer, at et liv uden poesi ikke er et rigtigt liv. Bogen er da også fuld af vers, der lægger op til det næste, hun vil fundere over.

Pigen Stina beslutter tidligt, at hun vil være digter. For det kræver jo kun en pen og noget papir. Det er der råd til. Senere kaster hun sig over klarinetspillet, hvilket bringer hende til stævnet i Odense.

Efter ti år i Danmark med diverse roller, oplæsningsafterne (hun er, skriver hun, rejsende i poesi) længes hun efter at arbejde med sit eget sprog.

Det bliver indledningen til en lang karriere først og fremmest på teateret. Medvirken i film. Jo, det kan gå an, men det er først og fremmest teateret, der tiltaler Stina Ekblad. Hun har, erklærer hun, altid elsket de klassiske stykker. Hun har spillet Euripides, Sofokles, Strindberg og Ibsen, men fremfor for alt Shakespeare

“Det er klart”, skriver hun, “at alle disse rollefigurer, og alle de ord de siger, har påvirket mit liv. Flere af de her stykker har jeg spillet hundrede gange. Aften efter aften, år efter år. Nogle forestillinger har været gode, andre dårlige. De fleste, men ikke alle, tænker jeg på med glæde”.

Stina Ekblads erindringer er stramt skrevet og er på sin vis private. Hun beskriver sin forældre i få ord. Hvem der er far til den søn , hun som 37–årig føder, fortæller hun ikke. Ikke noget kulørt ugeblad her.

Det er tale om en lang refleksioner over forskellige livsforhold, som er ret så vise.

I den brede danske offentlighed er Stina Ekblad mest kendt for sin rolle som fabrikantfruen Karin Nielsen i DR’s dramaserie Krøniken. Som hun iøvrigt overhovedet ikke nævner i bogen.

På den baggrund er det modigt, at forlaget har fået den oversat og udgivet her i landet.

Her bruser strømmen forbi

Erindringer

Stina Ekblad

Oversat fra svensk af Ole Meyer

303 sider, ill,

Udkommet marts 2024

Multivers

Anmelder Bjarne Gregersen