Heksen Elena handler om en ung pige, der bor hos sin far et sted langt ude på landet, i et rige vi ikke kender. Elena er glad og tilfreds, men da hun bliver 16, kommer heksen Coruja og henter hende og hendes hund og fører dem til heksenes hjemsted. Undervejs støder de på en kvinde, der er blevet forulempet af soldater. De prøver at redde kvinden, men hun dør trods deres anstrengelser. Heksene er bekymrede, især fordi overfaldet kan være udløber af en hekseforfølgelse.

Senere møder de en såret mand, Nico. Han har fået pisk, fordi han har deltaget i en protest mod lensmanden i byen Tomadora. Elena og Coruja helbreder og plejer manden – om hvem der står, at han er … for klog til at blive hjernevasket.

Heksene og Nico kommer frem til, at lensmanden må fjernes og soldaterne … måtte have et andet livsmål, som kan fremme fællesskabet i Tomadora, og så lægger de en plan.

Sproget er omstændeligt, således får vi 10 linjer om, at Daniella udtrykker sig fint uden ord, og en del linjer om Nicos ringe højde, der heldigvis ikke påvirker hans intellekt. Der er mange optakter til spænding og mystik, men formidlingen får det ikke rigtigt ud til læseren, og udbyttet kan virke begrænset.

Romanen omfatter dels Elenas udvikling og dels de dramaer heksene/kvinderne gennemlever. Hekseriet er mest rygter, og ved nærmere eftersyn ligner deres praksis mere selvudvikling end overtro, når de taler udviklingsnøgle, meditation, eller når de skaber et ’dialogisk rum’, hvor det for en udenforstående læser kan forveksles med en ordinær samtale.

Heksen Elena

Christian Løkke

209 sider
SKRIVEforlaget
Udgivet: Oktober 2013

Birte Strandby