Sød børnebog om en heks der mangler en kat. Velegnet til børn på fire – syv år. Opbygningen er klassisk: Heksen har et problem, hun præsenteres for forskellige løsninger der ikke fungerer, og til sidst for en der virker, og alt ender i harmoni.

Det er store helsides tegninger af heksen, der både er ung og pæn og på ingen måde ligner Disneys tidlige versioner af gamle onde eksemplarer med vorte på næsen. Heksens hjem er hyggeligt og rent, skønt hun har en enkelt frø boende, og når det kommer til katte, så har illustratoren også fanget en del af dette forunderlige væsens særlige karakteristika.

Teksten fylder ikke så meget, og når heksen henvender sig til sin gryde med trylledrik er det på vers:

Åh, du hvæsende, spruttende bryg:

Hjælp nu, og send mig et råd på tryk!

Og det gør gryden så. Den leverer et skilt, hvorpå der står: Heks søger kat. Bank bare på. Det sætter heksen på sin dør, og fluks får hun besøg af den første kat. Den får nu ikke jobbet, for hekse har forskellige forventninger til, hvad en kat skal kunne, hvis den skal fungere som heksekat. Blandt andet skal den jo kunne sidde bag på et kosteskaft, når heksen flyver, og skønt denne heks’ hjem er rent, så er der alligevel nogle krav til, hvordan man skal omgås tudser og kravl, og det er siameserkatte for fine til at lære.

Her er en problemstilling, der er let at forstå, og løsningen ligger også lige for. Kattene er ret nuttede, og der er ingen risiko for, at tilhørerne får mareridt.

Heks søger kat

Joy H. Davidson & Nikki Slade Robinson

Oversat af Marianne Randel Søndergaard

36 sider

Straarup & Co.

Udgivet: 05.05.2020

Birte Strandby