Ingen tvivl om at forfatteren, Lisbeth Lumby Rasmussen, har lagt megen flid og vel også hjerteblod i denne 419 sider lange bog. Der er læsestof til at slå adskillige timer ihjel.

Og er man til romaner, hvor personerne møder modgang og siden i et snuptag finder lykken, så er Havets Skygge et godt bud.

Lisbeth Lumby Rasmussen giver oven i et indblik i ca. 70 års danmarkshistorie. Romanen begynder i 1904. 

Hovedpersonen er fiskerdrengen Ejnar fra Marstal. Han møder tjenestepigen Eva, som bliver hans livs kærlighed. Hun bliver voldtaget af en stedbroder til Ejnar, hvilket får store konsekvenser, navnlig for Eva, der bliver voldsomt traumatiseret og tilbringer år på Middelfart. Ejnar rejser til USA  for at få hævn over stedbroderen, der også er i staterne. I mange år er denne mand Ejnars onde ånd, men tilslut får banditten sit endeligt.

Ejnar melder sig til US army og deltager i første verdenskrigs slutface. Hjemme i Danmark bosætter han i sig Middelfart for at være nær den indlagte Eva. Han slår sig til tåls med, at Eva og han ikke kan stifte familie.. Han lever et stille liv omgivet af først fremmest barnebarnet Ann, der også spiller en stor rolle i bogen. Dog deltager han i modstandsarbejdet under besættelsen. 

Roman skifter i tid fra 1919 til op i 1970`erne og gennem en række personer  med tilknytning til Ejnar får læseren et indblik i begivenheder og tendenser i de forskellige årtier. 

Efter denne anmelders smag bliver alt nøje beskrevet og udpenslet  og der er ikke sparet på ordene. Intet er overladt  til læserens fantasi.

Havets Skygge

Roman

Forfatter: Lisbeth Lumby Rasmussen

Forlag: mellemgaard 

419 sider

Udgivet: Februar 2022

Anmelder: Bjarne Gregersen