Det er ikke for meget sagt, at alle børn (og de fleste voksne) kender Ole Lund Kirkegaards herlige børnebøger. Når man f.eks. nævner Lille Virgil, Gummitarzan, Albert, Orla Frø-Snapper, Otto er et næsehorn og Hodja fra Pjort ved alle, hvad man taler om. Selv om det er 30 år siden forfatteren døde i en alt for ung alder, dukkede bogen om Frække Fridrik op sidste år efter manuskriptet i 30 år havde ligget i en gemt kasse.
Seneste skud på den smukke stamme ‘De hæslige slynglers klub’ består af seks historier, der i sin tid blev skrevet og tegnet til Politiken, Aktuelt og bladet Spejderjul i perioden fra 1966-74.

Kirkegaards historier om børn i en lilleby er nærmest tidløse i deres beskrivelser af børns lege og fantasier. Det er morsomme og spændende små fortællinger fortalt i en helt utrolig passende børnehøjde med masser af ting at snakke om, hvad enten de bliver læst som godnathistorier eller i skolens mindste klasser.

Den første historie ‘Dragen’ om nogle drenge som finder en drage og tager den med i skole blev i omskrevet form benyttet som et kapitel i ‘Lille Virgil’.
‘Di heslige sløngslers klup’ er en fornøjelig historie om nogle uheldige drenges forsøg på at fange en prinsesse – når nu elefanter er alt for store. Man kan sige: ‘Den der graver en grav…’

I ‘Sæbekassebilen’ får nogle store drenge med mobbe-tendenser helt selvforskyldt deres sag for, da de truer sig til de mindre drenges nylavede sæbekassebil. I ‘Kresten Gammeljern’ er temaet overdrivelse og et lidt magelfuldt forhold til fantasi og virkelighed.
En yderst anbefalelsesværdig bog med masser af indhold og samtalegods. Børnene vil både more og hygge sig gennem alle historierne og tegningerne. Som en ekstra cadeau til de voksne fortæller Anne Lise Kirkegaard lidt om hver fortællings historie.
Martin Brygman – der har indtalt fortællingerne som lydbog – har helt ret, når han omtaler Ole Lund Kirkegaard som ‘børnebogforfatternes Mozart’.

De hæslige slynglers klub
Forfatter: Ole Lund Kirkegaard
90 sider
Forlag: Gyldendal
13.11.09
Jan Vandall