Den chilenske forfatter Isabel Allende slog sit navn fast med romanen ”Åndernes hus”. Siden fulgte mange flere skønne magiske fortællinger. Men Isabel Allende gør sig også som realistisk historiefortæller, sådan som det er tilfældet her i ”Håbets rejsende”, der i vid udstrækning baserer sig på virkelige hændelser.

”Håbets rejsende” er intet mindre end en storslået fortælling om krig og kærlighed, der udspiller sig i Spanien, Frankrig, Chilie og Venezuela. Fortællingen tager sin begyndelse i Spanien i 1938, hvor vi følger den lægestuderende Victor Dalmau. Han er sygehjælper i Den Spanske Borgerkrig. Broren Guillem er i aktiv krigsdeltagelse, men hjemsendes med tyfus. Han passes og plejes af moren og den afdøde fars protegé, det unge musikalske talent Roser. Deres møde bærer frugt, men Guillem omkommer i krigen i  november 1938. Det er Victors ven ambulanceføren Aitor, der overbringer beskeden til Victor.

Victor er forelsket i sygeplejersken Elisabeth Eidenbenz, men krigen tvinger ham til at glemme det. I stedet må han drage omsorg for sin svigerinde og moren. Han får sin ven Aitor til at hjælpe moren og svigerinden, da de tvinges til at flygte fra den fascistiske fremmarch. Som tusinde andre drager de afsted mod Frankrig. Grænserne lukker og de må krydse Pyrenæerne til fods.

Roser og Victor forenes i Frankrig. Han har siddet i fangelejr, mens hun og det nyfødte barn har fået hjælp fra omsorgsfulde kvækere. For at komme videre må Roser og Victor indgå ægteskab. De kommer ombord på skibet Winnipeg, der har kursen mod Chilie. Skibet er chartret af digteren Pablo Neruda der vil bringe et par tusind spaniere i frihed. Spanierne udvælges efter kvoter alt efter hvad, de kan bidrage med til deres nye land.

I det nye land mødes parret med stor gæstfrihed fra Laura og Isidro del Solars rige familie. Det er især deres søn Felipe, der straks fatter interesse for parret. Livet som immigranter er dog ikke problemløst. Men som årene går, falder de to til i Chile. Gradvist falder de også til i rollen som ægtepar. Spørgsmålet er dog, om de nogensinde vil kunne komme til at elske hinanden rigtigt?

Isabel Allende har skrevet en uhyre handlingsmættet fortælling om at emigrere fra Spanien til Chile, fordi der er krig. ”Håbets rejsende” er en dramatisk beretning om en familie, der gennemgår alle store følelser – og lidt til. De lever i en turbulent tid med borgerkrig og en verdenskrig, hvor de må flygte og bosætte sig i et nyt land på et fjernt kontinent. Af hensyn til hinanden og barnet, Marcel, må de acceptere at leve sammen i et proformaægteskab. Men dermed slukkes deres følelsesliv ikke.

”Håbets rejsende” er en hel igennem fantastisk historie- og kærlighedsroman. Den besidder en masse fine kvaliteter. Handlingen er ganske let at følge, trods det at den udspiller sig i flere lande og over en længere årrække, ligesom vi præsenteres for to forskellige familier samt en række bipersoner. Forfatteren giver os nogle nuancerede og nærværende personskildringer.

Romanen er et berigende og rørende bekendtskab. Jovist underholder den sin læser undervejs, men mest af alt gør den os klogere på Spanien og Chiles historie. Det får vi fortalt på en sådan måde, så vi til fulde forstår, hvordan politik påvirker de mennesker, der ufrivilligt er puslespilsbrikker i det spil magthaverne spiller. Isabel Allende skriver legende let og med stor indlevelse. Denne roman forbliver i tankerne længe efter sidste side er læst!

Håbets rejsende

Forfatter: Isabel Allende

Oversættelse: Lise Rifbjerg

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens forlag 

352 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 9. 10. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg