Der er som regel kun to forklaringer på, at en patient udebliver fra planlagt kemoterapi…

Bemærkning fra en ung læge der overhøres af forfatteren under dennes første kemoterapi.

Ha’ en god dag er en grum selvbiografisk beskrivelse af et sygdomsforløb omfattende såvel en dødsdom som den mirakuløse overlevelse.

Beretningen indeholder et kig på sundhedsvæsenet der fungerer trods taktløse bemærkninger som den indledende, en smuk læge der upassende citerer Shakespeare umiddelbart før en maveoperation, og de udfordringer forfatteren har fået med en dødsdom og ønsket om at holde energien oppe af hensyn til sine fire børn.

Kampgejsten er bemærkelsesværdig. Forfatteren sover mens børnene er i skole og præstere at virke energisk når børnene er til stede. På et tidspunkt siger hun taknemmeligt ja til kommunens tilbud om aftensmad for at spare på kræfterne, men børnene bryder sig hverken om de kommunale frikadeller eller den kommunale flæskesteg, og tilbuddet må fravælges igen.

Nicole W. Fox har sin egen opskrift på overlevelse. Den stiller store krav til den energi der stilles til skue for familien, og det indebærer ørnefjer, magnetarmbånd, en primitiv træning, musik, litteratur og en god del sort humor. Resultatet er: Cracked, not broken – og slutteligt en raskmelding. Canceren ’visnede’.

Men selv med en enestående fremvisning af karakterfasthed er det let at blive såret. Det er ikke kun fysikken der er ramt. Psyken er også langt skrøbeligere, og det gør venskabet og den spæde forelskelse i medpatienten Martin til et udsat område.

Den skriftlige beretning om et sygdomsforløb har sandsynligvis stor terapeutisk værdi. For læseren er den enestående energidemonstration måske mere interessant.

Nicole W. Fox

249 sider

Bogkompagniet

Udgivet: 2015

Birte Strandby