Lytter du helst til P2’s klassiske musik og er du en af dem, der trofast sidder og ser ”Musikquizzen”?! Så vil Søren Schausers nye bog ”Guldstykker. En uundværlig guide til 100 højdepunkter i klassisk musik og opera” være det helt rette julegaveønske for dig. 

I denne hyldest til den klassiske musik og operaen giver Søren Schauser sine 100 yndlingsstykker klassisk musik og opera. Undervejs i gennemgangen af de forskellige stykker fortæller han om komponisten, stykkets tilblivelse og de ting, du bør lægge særligt mærke til, når du lytter til det. 

Det er en god idé – for ikke at sige uundværligt – at finde din musikstreamingstjeneste frem og tage hovedtelefonerne på, så du kan lytte til de stykker musik der gennemgås. På denne måde er det let at forstå eksemplerne og bemærkningerne til musikstykkerne. 

Bogen indleder med et tyve sider langt afsnit, hvori forfatteren deler ud af sin begejstring til den klassiske musik og opera. Men nok så vigtigt giver han læseren en række forståelsesværktøjer udi netop denne musiks særkende. Han skriver fx om levende om hvorledes operaer er opbygget omkring recitativer og arier, ligesom han forklarer de forskellige hovedgenrer som værker for instrumenter er opbygget i. Der er mange nyttige fif at hente til novicen i indledningen, der også b.la. også beretter om noder og dirigentens vigtige arbejde. 

 ”Guldstykker. En uundværlig guide til 100 højdepunkter i klassisk musik og opera” er en smuk og indbydende bog med illustrationer af komponisterne (selvsagt kun af de der har levet i fotografiets tidsalder). Der er afsat to sider til hver af de 100 udvalgte stykker klassisk musik og opera. Derudover får du til hvert stykke musik en side med en lille musikquiz bestående af et spørgsmål med tre svarmuligheder. Spørgsmålene er i varierende sværhedsgrader. Så er du klar til din egen version af ”Musikquizzen”. 

Søren Schauser skriver med stort overskud og viden om komponisterne, deres tid, virke og de udvalgte værker. Hans gennemgang af de 100 stykker klassisk musik og opera er ikke bygget op efter en skabelon, men er derimod formuleret med afsæt i netop dét, der gør det pågældende stykke musik bemærkelsesværdigt og interessant. Ligeledes beretter Søren Schauser eksempelvis kort om komponistens arbejde, inspiration og liv. Disse anekdoter kan være både pudsige og sjove. I nogle tilfælde fortæller han om hvorfor, stykket blev til – var det fx et bestillingsarbejde?! Hvor der er tale om et stykke opera, skriver Søren Schauser i reglen også ganske kort om stykkets handling. Efter gennemgangen af musikstykket er der faktuelle oplysninger om, hvornår stykket første gang er opført og hvor, det fandt sted.

Med ”Guldstykker. En uundværlig guide til 100 højdepunkter i klassisk musik og opera” får du en skatkiste af inspiration til unikke musikoplevelser. Nogle af stykkerne vil givetvis være velkendte, men mange vil nok også være nye alt efter hvor dus du er udi det klassiske. Bogen er for både novicer og kendere indenfor klassisk musik, men det er så afgjort en klar fordel at være godt klædt på, da der anvendes en del fagtermer om musik. Indimellem havde jeg lidt halvsvært ved at slå stykkerne op. Jeg måtte også bruge et sekund på at vurdere hvad, der var opera og hvad, der var klassisk musik i gængs forstand. Det kunne sagtens fremgå tydeligere af teksten. Men alt i alt er ”Guldstykker. En uundværlig guide til 100 højdepunkter i klassisk musik og opera” en velskrevet og velformidlet fagbog om klassisk musiks største perler, sådan som musikhistoriker og filosof Søren Schauser anskuer det. 

Guldstykker

En uundværlig guide til 100 højdepunkter i klassisk musik og opera

Forfatter: Søren Schauser

Forlag: Grønningen 1

431 sider. Indbundet og illustreret.

Udgivelsesdato: 16. 10. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg