New York i 1845 præsenterer et skummelt og usselt miljø hvor alle giver hinanden skylden for ulyksalighederne. Især irerne er upopulære. De kommer til byen i hobetal, fordi kartoffelhøsten på den anden side af Atlanterhavet har slået fejl og påvirker selvsagt kampen om arbejde, boligmarkedet og den nye amerikanske religion med deres katolicisme – ’et ældgammelt fossil fra den mørke middelalder’.

Timothy Wilde er bartender, men en voldsom brand i bydelen fjerner såvel hans gode udseende som hans samlede opsparing, som han havde brug for, når han skulle fri til Mercy. Heldigvis kan hans bror, der forstår at begå sig, tilbyde ham en post som politibetjent i det nyoprettede korps ’kobberstjernerne’. Og dårligt har han fået sat stjerne på reverset, før han redder Bird, en tiårig pige, som han finder på flugt iført blodig natkjole. Gennem Bird bliver Timothy opmærksom på både børneprostitution i byen og på en massegrav, hvor man finder 19 børnelig, der alle er blevet skamferet efter døden. Timothy viser sig som en handlekraftig og begavet politimand, og hans opmærksomhed og evnen til at få samarbejde ud af sine medmennesker afslører adskillige syndere. De er ikke alle ansvarlige for mord, og nogle forbrydelser straffes ikke. Den største overraskelse for ham selv er ikke afsløringen af barnemorderen men grænsen for, hvor langt ud en anstændig kvinde kan drives.

Det er en fremragende fremstilling af mennesker i et samfund under pres, og her kan man ligefrem lugte både branden, forrådnelsen og den violduft, som bordelejerinden udsender. De relativt hyppige fund af lig og truslerne i New Yorks underverden sætter krydderi på romanen og har også et skær af den ’noir’, der først anerkendes som genre 100 år senere.

Miljøet understøttes af det sprog eller rettere kode ’flash’, som anvendes af avisdrenge, lommetyve og svindlere, og læseren møder ord som fibbelere, klyne, stjernekigger (stargazer) om prostitueret og ordet kinchin for børn.

Desværre er digtet The Pilgrim’s Legacy ikke medtaget i den danske udgave, uagtet det sagtens kunne handle om irlænderne:

And therefore o’er the wintry wave, those exiles come to bring

’A Church without a Bishop A State without a King.

Lyndsay Faye

Oversat af Eva Eistrup

376 sider

Klim

Udgivet: 09.05.2014