Denne antologi indeholder de ni vindende tekster i Vordingborg Kulturtalentpris 2016. Bidragsyderne er fra 14 til 23 år, og teksterne virker lovende for de næste generationer af fiktion.

En af novellerne, Sjakalerne, leverer en veritabel West Side Story i moderne setup. Banden Sjakalerne består af 17 medlemmer der beskæftiger sig med indbrud. Især stjæler de klassiske møbler, og deres leder har vist diasshow med møbler af Wegener, Børge Mogensen og Poul Henningsen, så de unge bandemedlemmer ved, hvad de skal gå efter.

Det ene af bandens mottoer er overraskende ‘Viden er magt’, og drengene har generelt ikke meget fravær i skolen. Nicklas der er novellens hovedperson går i 8. klasse og leverer fantastiske svar i timerne, men han kommer fra et hårdt ramt hjem med en syg mor og en udvandret far, og da hans veninde bliver stukket ned i skolen – af en søster til en fra den rivaliserende bande – tilsidesættes alt det positive, og Sjakalernes næste opgave bliver hævn, en opgave de udfører planlagt, kontrolleret og blodigt.

Samfundskritik

Ligeså skræmmende men med en anden vinkel er novellen Intet er det samme længere af en kun 14 år gammel forfatter. Den handler om en ung pige hos psykologen. Pigen har mistet både hel- og halvsøskende, fordi deres mødre har taget dem med, da de selv er flyttet fra faren. Det gør ondt på vores unge hovedperson, der kan se at hendes egen mor er kæreste med en narkoman, og at farens seneste kærlighed er tosset og alligevel tager sin baby med sig, da hun flytter.

Fra en 14-årig kommer spørgsmålet, om man da ikke kan lave regler om, at børn ikke må bo i hjem hvor der er narkomaner, heller ikke selvom deres mor også bor der. Vores hovedperson oplever, at noget er rivende galt, men ingen, hverken myndigheder eller andre autoriteter tager hende alvorligt, heller ikke psykologen.

Der er guf til hjernecellerne leveret af den yngste skribentgeneration.

Emilie Guldborg Andersen, Anna Maria Bornkessel, Vinnie Gotfredsen, Julie Marie Guldholt Højager, Emilie Andersen, Phillip Lüders, Melika Helgesen, Smilla Dreinø Khonsari, Gry L. Worregård

Gid jeg kunne

Antologi

93 sider

Vild Maskine

Udgivet: 10.01.2017

Birte Strandby