Umiddelbart en roman om sex indenfor ægteskabet, om sex til vedligeholdelse af ægteskabet, om sex som grundlag for ægteskabet – i en version der får Fifty Shades til at ligne en guldroman. Hovedpersonen, Elizabeth, går vitalt op i, hvordan hun glæder og tilfredsstiller sin mand. Blandt andet planlægger de jævnligt – fortrinsvis for hans skyld – bordelbesøg. Elizabeth drømmer om at være sin mand utro, men er ikke sikker på, at ægteskabet kan rumme det, og ægteskabet er en livsbetingelse for hende.
De første mange sider gengiver parrets sengegymnastik, og først senere går det op for læseren, at ægteskabet netop er så vigtigt, fordi Elizabeth lider af tvangstanker. Hun har mistet sine tre brødre i en voldsom bilulykke, og når hendes syvårige datter kan klare sig selv, vil hun tage sit eget liv. Hun går til terapeut tre gange om ugen netop for at holde livet kørende af hensyn til mand og datter.

Hendes liv består i en balancegang mellem mistillid, dødsdrift og frygt for kontroltab. Mistilliden laster hun sin mor for, og hun har afskåret forbindelsen til sine forældre. Hendes mor var feminist og fulgte sin libido, hvad der i Elizabeth har skabt grobund for en lammende småborgerlighed.

Hun går ihærdigt op i økologi, hader rygere som pesten, skælder mænd i rovers ud, men kører selv hyppigt i bil, selvom hun er opmærksom på de medfølgende skader.

Man kan finde lighedspunkter med landsmanden Helene Hegemann (Axolotl Roadkill), men også Anna Wahlgren (Rosentræet), Suzanne Brøgger og Tove Ditlevsen (novellen Måden) har skrevet om det skæve forhold mellem feminin og maskulin libido.

Fra skødet

Charlotte Roche
Oversat af Hanne Lund
282 sider
Rosinante
Udgivet: 2012
Fås også som ebog

Birte Strandby