Tre små romaner og to små noveller indeholder denne lækkerbisken af en bog for nydere af tilværelsens overraskelser.

Det er tekster der tidligere har været udgivet i andre sammenhænge. Fortællingerne er mættet med humor, arrogance og spidsfindige vinkler der gang på gang chokerer både hovedperson og læser, når tilværelsen løber andre steder hen end forventet.

Den ene fortælling En helt anden historie handler om en forfatter, der søger stof til en roman. Det bringer ham og hans hustru til Venedig, hvor de møder et umage par, der har besluttet at ’se Venedig og dø’. Der er lagt op til melodrama og tragedie, men tragedien viser sig at ligge et helt andet sted og er orkestreret, så også forfatteren får sin rundelige part af sorgerne.

Tragedien er gennemgående, ligesom gengivelserne af menneskelig naivitet og fantastiske misforståelser i bedste Romeo og Julie-stil, som i Ærindet om Adler der i en relativt høj alder får at vide, hvem der er hans far og hvorfor han aldrig har fået lejlighed til at møde ham. Han opsøger det hospital, hvor hans psykisk syge far har opholdt sig det meste af sit voksne liv, fordi han i et anfald af jalousi har dræbt sin bror. Og så sættes der blus under misforståelserne som i en Oscar Wilde komedie.

Det er en ren leg med hovedpersoner og læseren – tydeligst i Bachmanns dilemma, der handler om en mand – igen måske forfatterens alter ego – der opdager at hans kone er ham utro, hvorefter han bestemmer sig for at dræbe sin konkurrent – med et besynderligt resultat.

Sublimt og subtilt.

Håkan Nesser

Oversat af Jan Mølgaard

244 sider

Modtryk

Udgivet: 11.11.2011

Birte Strandby