En lille samling store fortællinger – ikke helt så kendte som Gösta Berlings Saga, Jerusalem og Kejseren af Portugalien, men ikke desto mindre et blik ind i Selma Lagerlöfs fantastiske univers, hvor gudsfrygt fylder lige så meget som trolde og spøgelser, og livet er så dramatisk, magisk og fængslende, at ordet hverdag ville virke dumt og malplaceret.

At forsøge at anmelde en fortæller der i den grad får omgivelserne til at blegne synes nærmest lidt blasfemisk, men hvis man virkelig vil sætte sig ud over dagligræset,  den almindelige hellige materialisme og opleve en snert af noget betydningsfuldt, så er denne særlige forfatterinde en helt enestående oplevelse.

Blandt fortællingerne finder man Skiftingen, hvor en troldkvinde bytter sit barn med et menneskebarn. Menneskebarnets far vil helst af med skiftingen, men moderen forhindrer gang på gang et tragisk udfald, og det er hendes offer, der redder familien.

Ikke mindre fascinerende er Spøgelseshånden, der viser sig for de mennesker, der optræder svigefuldt. Det er samtidigt en af de fortællinger, der understreger at trods de mange ydre kræfter, så ligger der stor magt hos mennesket selv, og her demonstrerer Selma Lagerlöf både overraskende humor og overlegen ironi.

I bogens sidste del finder man To spådomme. Det er en beretning om forfatterens eget liv og bestemmelse for i modsætning til de meget handlekraftige personer i fortællingerne, så er Selma Lagerlöfs liv predestineret.

Bemærkelsesværdig blandt tekster, der alle er bemærkelsesværdige, er også forfatterens tale ved stemmeretskongressen 1911. Skønt næsten 100 år gammel og skønt den selvsagt understøtter det kvindesyn, der eksisterede dengang, kan den godt læses igen – og igen.

Forfatter: Selma Lagerlöf

Oversat af Anne Marie Bjerg, udvalgt af Henrik Wivel

328 sider

Gyldendal

Udgivet: 18. november 2009

Birte Strandby