Sankt Jakobs Kirke inviterede i 2012 16 forfattere til at prædike over forudbestemte evangelietekster, og det har dannet baggrund for 16 meget forskellige prædikener.

Blandt teksterne er Bjørn Rasmussens aggressive, eksistentialistiske: Jeg bekender, jeg er Petra, der tager udgangspunkt i Mariæ bebudelsesdag.

Suzanne Brøgger skriver med sit helt særlige sprog i kapitlet Skælv: … et strømmende nærvær, lydhørt overfor hvad nuet rummer af mulighedsrigdom …, og får elegant anbragt et sværdslag for sin egen sommetider meget diskrete kvindekamp, der kan findes genskin af i de fleste af hendes værker. Urgyset som begreb er til gengæld nyt, men ikke mindre interessant.

Rune T. Kiddes sprog er et andet, og hans udlægning af budskabet lige så fængende, da han benytter Jesus’ opgør i templet til et opgør med neoliberalisme og materialisme: Jesus underviste hver dag på tempelpladsen, men de multinationale selskaber, de vanetænkende politikere og de forblændede forbrugere af en digital pseudovirkelighed hørte ham ikke.

Som Pablo Llambías benytter han lejligheden til at udtrykke sin kritik poetisk: Gøglersjæl, du aner ikke, om dag eller nat kommer næst.

Flere af forfatterne tager fat i begrebet retfærdighed. Jørgen Leth forholder sig til voodoo på Haiti, og Leif Davidsen har en fortælling om helligt vand i Rusland

Andre forfattere er Katrine Grünfeld, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Dy Plambeck, Kristian Ditlev Jensen, der omhyggeligt beskriver de lidelser Jesus øjensynligt gennemlevede i forbindelse med korsfæstelsen. Hvordan bar han korset ad Via Dolorosa, hvor mange gange faldt han, og hvad døde han helt præcist af?

Der er inspirerede og inspirerende tekster, og stof nok til både refleksion og analyseopgaver i gymnasiet.

Forfatterprædikener i Sankt Jakobs Kirke

Pablo Llambías og Rasmus Nøjgaard (red.)

195 sider

Gyldendal

Udgivet: 2012