Trænger du til en storbyliv og -impulser? Så tag med Benn Q. Holm til Vestberlin anno 1977/78 i denne kærlighedsroman ”Et stykke af tiden”. Denne socialrealistiske og historiske roman omhandler en ung canadisk mand, der er i Vestberlin i et år som stipendiatstuderende. 

Hovedpersonen er den unge Ben, der kommer fra byen, Kitchener, udenfor Toronto. Kitchener har tyske rødder. Det samme har Ben – om end langt ude. Men takket være dét, får han et stipendie til opholdet. Han flytter ind på et Studenterhjem, hvor gangen er er fyldt med studerende fra hele verden. En intens stemning hersker. 1977 er et år med studenterstrejker og terrorisme, som Rote Armee Fraktion står bag. 

På arkitektstudiet møder Ben den unge tyske Florian Daxer. Det bliver startskuddet på et venskab, der gradvist giver Ben indsigt i tyskernes liv og historie. Efter en tid bliver Ben logerende hos Florian og fru Daxer. De holder pensionat for at få råd til deres store herskabslejlighed i Charlottenburg. Ben erfarer snart, at Florian er i konstant pengenød og altid knokler ude såvel som hjemme. I pensionatet flytter den unge engelske aktionskunstner Vicky Klein ind. Snart får hun lokket Ben til at deltage i et kunstprojekt, hvor han skal fotografere. Men som tiden går, viser det sig at være en mildest talt udfordrende opgave. Da Vicky rejser hjem igen, lover Ben at han nok skal få taget foto af en kvinde ved muren. Tilfældet vil at han derved møder den studerende Sabine. De to bliver dybt forelsket hinanden. 

”Et stykke af tiden” er en letlæselig socialrealistisk roman, der emmer af storby-vibes, kontraster og tidsånd. Som læser kan man til fulde fornemme de politiske spændinger, og uroen der dulmer.  Vreden er latent til stede, hvad enten vi er blandt de unge utilfredse studerende eller vi hører om Rote Armee Fraktion og deres voldshandlinger. Udover det fine ydre stemningsbillede rammer Benn Q. Holm også noget genkendeligt i sit billede af en ung, søgende og til tider sårbar hovedperson. Det indre bliver skildret med præcision og ægthed, så den unge Ben – men også de øvrige bipersoner – fremtræder troværdigt. Ben oplever kærlighed, men også usikkerhed og tvivl i sit møde med Berlin. Han stifter også bekendtskab med Tysklands mørke fortid, og må erkende at den traumatiske historie lurer lige under overfladen. Mange mennesker er børn af fortidens synder. 

Benn Q. Holm er en erfaren forfatter med omkring tyve titler på sit CV. Han er uddannet cand. phil. i litteraturvidenskab og har primært skrevet voksenlitteratur. I sit forfattervirke har han altid haft et fornemt blik for hverdagen. Om noget er han dygtig til at tegne et tydeligt og genkendeligt tidsbillede. Netop dét gør sig også gældende her i ”Et stykke af tiden”, hvor læseren tages med i en tidsmaskine til Vestberlin anno 1977/78. Forfatteren indfanger tiden og bylivet meget nøjagtigt lige fra stort til småt, når han skildrer hvordan Ben og Sabine opholder sig nær Muren, hvor grænsevagterne stiller skarpt. Men også hjemme i pensionatet er stemningen fornemt indfanget og portrætteret, når Ben venter på fastnettelefonen skal ringe eller familielægen aflægger husbesøg. 

Hvad nogle måske ved er, at Benn Q. Holm har en stor passion for musik. Det er da også oplagt, at lade de unge mennesker gå i pladebutik. Som en anden kuriositet, der passer perfekt med tiden er David Bowie på et længerevarende besøg i Berlin samtidig med Ben. 

Romanen emmer af ungdommelig nysgerrighed, kærlighed, sårbarhed og åbenhed. Kulissen er et fantastisk tidsbillede der samtidig plejer ens storby-udlængsel. Alt i alt er ”Et stykke af tiden” et yderst behageligt bekendtskab. Den stiller ikke de store krav til sin læser, men den er underholdende og fornøjende. Som et ekstra plus er hovedpersonen en ung mand og de er desværre i underskud i dansk litteratur. Benn Q. Holm skriver ydermere på baggrund af god research, og bogen fortjener at blive læst af et stort publikum. 

Et stykke af tiden

Forfatter: Benn Q. Holm

Forlag: alpha

352 sider. Hardback

Udgivelsesdato: 26. 3. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg