Det ser ud til, at bogmarkedet stadig ikke er færdig med at skrive om 2. verdenskrig. Således har både Oksanen og Helgason udgivet romaner om spor og dønninger fra krigen inden for den seneste måned, og det er også hændelser under krigen, der skaber kernetemaet i En velbevaret hemmelighed, der skiller sig ud fra de to nævnte romaner derved, at man ikke nødvendigvis bliver klogere af at læse den omend fint underholdt.

Laurel er en aldrende karakterskuespiller. Hun kommer fra en harmonisk familie, tre søstre, en bror, en venlig far og en fantasifuld mor, der giver omsorg, tryghed og eventyr til sine børn. Laurels barndom er eksemplarisk, til hun er 16 år gammel. Så ser hun sin mor dræbe en mand. Da politiet kommer, fastholder Laurel, at moren forsvarede deres lillebror, og der sker ikke videre i sagen. Indtil historien pludselig dukker op igen 50 år senere, da børnene har modtaget informationen om, at deres mor er døende. Morens hukommelse er begyndt at svigte, men af og til dukker der brudstykker op fra krigens tid, om en veninde, om en kæreste og om en udåd. Laurel og hendes lillebror giver sig til at grave i fortiden. Har deres mor forrådt veninden, hvorfor blev hun aldrig gift med kæresten, og havde deres søde mor en psykisk sygdom?

Romanen følger dels Laurels undersøgelser i 2011, dels morens – og hendes venners – forventninger til kærlighed og til livet på baggrund af et krigsramt London i 1941. Opklaring og afsløring af såvel skurk som forvekslinger sker i etaper, og handlingen rummer både overraskelsesmomenter og romantik.

Kate Morton

Oversat af Ulla Oxvig
468 sider
Cicero
Udgivet: 29.04.2013
Fås også som e-bog