Mark Owen er et pseudonom, der dækker over et tidligere medlem af den berømte amerikanske commandogruppe SEALS. Owen var i United States Naval Special Warfare Development Group, en specialenhed der i daglig tale hedder SEAL Team Six.
Navy Team Six’ mest berømte operation var likvideringen af Osama bin Laden – den såkaldte Operation Neptune Spear – i Abottabad i Pakistan den 1. maj 2011.
På den operation var Mark Owen teamleder. Han var derfor en af de første til at nå op på anden sal i huset hvor Osama bin Laden boede, og her blev han førstehåndsvidne til al Qeada-lederens død. Historien om det endelige opgør med bagmanden til terrorangrebet på tvillingetårnene d. 11/9 2001 har været på alverdens tv-stationer og nyhedskanaler, men her får vi den direkte fra kamelens egen mund.
Owen var i den helikopter, som styrtede ned indenfor muren i Osama bin Ladens huskompleks. Black Hawk helikopter var så nær jorden, da den forulykkede, at mændene i maskinen ikke kom til skade og kunne deltage i angrebet. Helikopteren måtte dog efterlades, og den blev sprængt i luften for ikke dens mange  elektroniske og tekniske hemmeligheder skulle falde i de forkerte hænder. Belært af erfaringer vidste amerikanerne, at pakistanerne f.eks. kunne finde på at sælge dem til kineserne.
Vi får en lang detaljeret beretning om operationen, hvor også en af Osama bin Ladens sønner blev skudt.
Udover commandoraidet på bin Ladens hus, fortæller Mark Owen om sin optagelse i det berømte korps. Det fremgår tydeligt at det er en svær kamp i sig selv at blive medlem af den amerikanske flådes skrappeste elitestyrke. Desuden følger vi med på nogle af de mange specialoperationer, som Mark Owen deltog i inden han var med i Operation Neptun Spear.
En svær dag er velskrevet og underholdende, og den giver et sandsynligt billede af en commandosoldat. Den er naturligvis helt på det amerikanske militærs side og tegner et billede af idealistiske unge mænds kamp for fædrelandet. Spændende og interessant, men bortset fra historien om Osama bin Ladens død ligner den de mange andre forhenværende soldaters beretninger om krig og heltemod.
Forfattere: Mark Owen og Kevin Maurer
Oversættelse: Lars Rosenkvist
364 sider
Forlag: People’sPress
Udg.: Nov. 2012
Jan Vandall