Som titlen angiver, er dette en bog om sund mad til små børn. Det omfatter såvel tilberedning, opskrifter der kan anvendes ved forskellige aldre (fra 4 til 12 måneder), lidt om køkkenhygiejne, næringsstoffer og – ikke usædvanligt i bøger om småbørn – et skema over barnets motoriske og fysiske udvikling af den type, der kan give enhver nybagt forælder komplekser og dårlige nerver, her ledsaget af en beskrivelse af, hvad barnet må spise i forskellige aldre. Desuden er medtaget de ikke mindre vigtige vejledninger til, hvordan og hvornår barnet må få skemad.

Ved den rette fremgangsmåde – test med den første skemad, når både forælder og barn er udhvilede og har sørget for god tid – skulle det således været muligt at få barnet til at spise Torsk Florentine og stuvede ærter i et-års alderen.

Bogen er velillustreret med fotos af retter, der formeligt lyser af indbygget sundhed (mosen undtaget), og opskrifterne virker særdeles overbevisende. Til gengæld er nogle af dem også både omstændelige og avancerede, og det er spørgsmålet om ikke resten af familien burde hoppe på babyens madvogn, så der ikke opstår misundelse.

Ved hver opskrift er angivet portionsstørrelse, fryseegnethed og tilberedningstid. Tilberedningstiden er i flere tilfælde påfaldende kort, men går måske på en målrettet og erfaren kok.

Bogen er ikke enestående på sit felt, det nyeste tiltag er den varme anbefaling og hyppige brug af mikrobølgeovn. Udover opskrifterne er der mange fornuftige råd til nye forældre, men ikke nødvendigvis nogen, der ikke kan findes i andre lignende bøger eksempelvis i ’De kære børn’ af tidligere tiders børneopdragelsesguru Anna Wahlgreen.

Anne Diemer Moisen

147 sider

mellemgård

Udgivet: 2011

Birte Strandby