Før vi har set os om nærmer julen sig. Med Margaret Lindhardts nye kalenderbog ”En julekalender. 24 nedslag på decembervej”, får du hjælp til at finde julestemningen.

Margaret Lindhardt kender vi som en mangeårig og populær radiovært på det nostalgiske program Giro 413.

I ”En julekalender. 24 nedslag på decembervej” er det da også nostalgien, der er i højsæde. Den fine lille bog emmer af hjertevarme og hygge. Hvert af de 25 kapitler (der er nemlig også et til julemorgen) indledes med et vers fra en salme, en sang eller et tekststykke fra bibelen. Der er en overvægt af julesange og –salmer. Med afsæt i verset følger herefter forfatterens refleksioner om et emne, der relaterer sig til julen på godt og ondt, ligesom hun også tager os med tilbage til sin barndomsgade og til sit virke som vært på Giro 413. Bemærk, at du skal helt om bagerst i bogen for at finde en oversigt over titlerne på de forskellige tekster, der indleder hver kapitel.

Den røde tråd er det personlige islæt og betragtningerne om dem, der er dårligere stillet end flertallet. Det adresserer Margret både direkte i kapitel 9 ”Tigger og hjemløse”, men også indirekte med anekdoter om barndommen på det fattige Nørrebro og fra sin tid på Giro 413, hvor hun var med til at uddele midler. Der er en stærk indignation over at skellet mellem rig og fattig får lov at vokse og vokse.

”En julekalender. 24 nedslag på decembervej” er letlæselig og letfordøjelig. Der er en stor variation i teksterne, der svinger over de simple anekdoter til de klummeagtige indslag om at stemmen, fællessang og gavegivning. Nogle kapitler bringer smilet frem, mens andre bevæger og berør læseren med påmindelsen om at julen også kan være en tung og trist tid for dem, der savner og er alene. Bedst er Margret Lindgren i de kapitler, hvor hun formår at kombinere fortællingen om julen med livsanskuelse eller kulturhistorie. Værd at fremhæve er fx kapitel 12: ”Jesusstatuen i Vor Frue Kirke”. 

Margaret Lindhardts nye julekalenderbog er udgivet på forlaget Eksistensen. Derfor giver det god mening, at der fokuseres på julens budskab. Forfatteren har imidlertid en tendens til at gentage de samme to ting: Hvordan hun som barn oplevede fattigdom rundt om sig og hvordan hun igen som voksen har oplevet det på Giro 413, hvor der samles ind til gode formål. Næstekærlighedsbudskabet ér naturligvis essentielt i en julekalenderbog, men det er som om at Margaret Lindhardt gentager sig selv – i stedet for at bruge andre gode eksempler. Det er ærgerligt al den stund at julekalenderbogen emmer af varme, venlighed og visdom.

Giv ”En julekalender. 24 nedslag på decembervej” til en du holder af den første advent eller blot som en sød lille julehilsen. Den kan læses af alle og vækker gode følelser med dens velvalgte ord om traditioner, tro, samvær, minder og familie – med mere. Alt i alt en fin og enkelt lille julekalenderbog, der kan tages frem år efter år.

En julekalender

24 nedslag på decembervej

Forfatter: Margaret Lindhardt

Forlag: Eksistensen

128 sider. Indbundet  

Udgivelsesdato: 15.10.2019

Anmeldt af Nønne Lønne Votborg