Erna er grønlænder, og Ludvig er vestjyde. Erna går på gymnasiet i Danmark og skal hjem på ferie. Ludvig skal til Grønland for den virksomhed han arbejder for. De mødes på et fly til Grønland i 1960 og forelsker sig. De flytter hurtigt sammen, men efter moderat pres fra den lokale præst – og fordi de venter en baby – bliver de to unge gift. 

I første omgang flytter de til Grønland, hvor Erna får tilbudt job som tolk for en gruppe forskere. Ludvig arbejder med opgaver for en lokal entreprenør. På et tidspunkt skal han hakke den is løs, der sidder på havnens bolværk. Det gør han så grundigt, at også bolværk, rækværk og Ludvig ryger i havnen, da ismasserne løsner sig. To lokale fisker ham op igen og fortæller, at de havde væddet om, hvorvidt han faldt i før middag.

I 1966 flytter de tilbage til Lange-Strand, Ludvigs hjemby. Der er små kulturelle uoverensstemmelser ind i mellem. Eksempelvis opsøges Erna af Den Nødvendige Højskole, der planlægger et besøg i Grønland og gerne vil høste lidt af hendes viden. Det vil sige, det vil de egentligt ikke. De fisker mere efter at høre, om hvor forurettet hun må føle sig som grønlænder i forbindelse med Danmarks kolonimagtstilbøjeligheder. Erna kan ikke forholde sig til deres meget ledende spørgsmål, og danskerne er fremstillet noget blokerede i deres udsyn.

I 1977 drukner Ludvig. Vel vidende at han hverken var søstærk eller en god sømand tog han ud sammen med andre amatører i ukendt farvand, og Erna stod uden sin mand og deres to drenge uden far.

År senere tager Erna med en ny mand og sine drenge tilbage til Grønland.

Romanen er som en række billeder af livet i Vestjylland og i Grønland. Handlingen er begrænset, men der er mange små, fine klip af vores hovedpersoner og af deres omgivelser. Der er også en kort fortælling om, hvordan vestjyder kan finde på at handle, og den er ikke smigrende for egnen. 

Et nydeligt, men lidt stillestående fællesportræt af en familie med lige dele rødder i grønlandsk fangerkultur og vestjysk forblæsthed.

En god blanding

Nikolaj Andersen Olsvig

315 sider

Brændpunkt

Udgivet: 2023

Birte Strandby