Jeanne bliver assistent for Commerson, der er fransk naturhistoriker og læge, og sammen rejser de med det gode skib l’Étoile ud for at udforske den nye verdens planter på en rejse i 1766 – 69. De gør følgeskab med den franske opdagelsesrejsende Louis-Antoine de Bogainville der sejler med fregatten la Boudeuse.

Kvinder har ikke noget at gøre på skibe, så Jeanne bliver til Jean, skønt hun også er Commersons elskerinde. Før de rejste, fødte hun en søn, som hun var nødt til at afgive, og det er ham dagbogen er stilet til, skønt han kun er et spædbarn.

Jeanne gør sit bedste for at spille mand, men må jævnligt undertrykke følelsesudbrud, når hun oplever nogle af mændenes mere grove opførsel. Interessen for planter har hun med hjemmefra, og hun har også lært noget om, hvordan de kan anvendes til helbredelse. Sammen med Commerson plukker hun store mængder blåbær på øer ud for Chiles kyst, fordi Commerson mener, at blåbær kan kurere skørbug. Desværre viser blåbær sig ikke at være nok, og på kort tid dør ni af matroserne.

Der er også møder med fremmede folkeslag, naive og naturlige på en måde, der rører Jeanne dybt. Et sted opfatter de med det samme, at Jeanne er en kvinde, og det viser sig, at hvis en familie der på øen mangler døtre, så opdrager de en søn som en pige.

Commerson og Jeanne går intenst op i deres arbejde, men historien ændrer sig omkring dem, og nye regenter i Frankrig ser ikke på forskningen med samme engagerede blik som den konge der sendte dem af sted.

Jeanne fortæller med skarpt blik og følsomt sind om de første skridt hen imod vores tid.

En bedragers dagbog

Lone Mikkelsen

228 sider

Turbine

Udgivet: Oktober 2016

Birte Strandby