Mennesker har brug for længsler på samme måde som de har brug for proteiner.

Dyreriget er en novellesamling om dyr og mennesker. Her er både det brutale menneske der jager for at dræbe, der er den hjælpsomme dyreven, og der er manden i Fluekrigen. Han skal til at se sit yndlingsprogram i fjernsynet, da fluen dukker op i en ualmindeligt irriterende, svirrende udgave – om vinteren. Vores fortæller beslutter i første omgang at lukke den ud af vinduet. Så vil den jo nok dø af kulde, men fortælleren har ikke dræbt den. Fluen kommer ind igen og er ualmindeligt nærgående, når fortælleren ser fjernsyn. Fortælleren forsøger at komme af med den på flere måder, men der er kun en der virker.

Anderledes er novellen Fugletræet. En slægtshistorie. Her er fodermesteren der passer sin meget lille bedrift ude på landet. Han dyrker ribs og kartofler, og han fodrer småfuglene på sin gårdsplads. En aften tager han til bal, men det er tydeligvis ikke for ham. Da han kommer hjem, er der en kvinde i gården. Hendes bil er gået i stå, og de to har et kort eventyr der resulterer i en dreng. Kvinden har en mand i byen der gerne vil være far, og fodermesteren synes ikke, at man skal forvirre drengen, så han ser ham aldrig. 

En dag spirer et træ i hans stuegulv, og lidt efter lidt flytter fuglene ind i huset. Det fungerer godt.

… der dannede sig næsten aldrig snedriver i forstuen.

og efter hans død falder huset sammen, og træet vokser sig fri af ruinerne. Det er en arv, hans søn bliver glad for.

Det er noveller om menneskeligt håb og længsel, om trist erkendelse og humoristisk accept af betingelser der er større end mennesket. Og om hvordan en død kat kan føre til misforståelser og nedtur for romantikken.

Dyreriget

Jakob Brønnum

127 sider

Det Poetiske Bureaus Forlag

Udgivet: 2022

Birte Strandby