Journalist Katinka Agger debuterer med ”Du ved ingenting om døden”. Romanen placerer sig i krydsfeltet mellem den historiske roman, spændingsromanen og en skæbnefortælling. Fortællingen tager sin begyndelse i 1924, hvor første del udspiller sig. Anden del af bogen forgår under Anden Verdenskrig, hvor handlingen både sker i Danmark og i Tyskland. 

Den fattige børnehjemsdreng Jakob bliver i 1924 sendt til godset Arnefeld. Planen er, at han skal være en slags selskabspapegøje for godsets datter Madeline. Jakob aner snart at noget er specielt på godset, og at Madeline er omgærdet med mystik og afstandtagen fra de voksne. 

Den kun tiårige godsejerdatter Madeline har fået ry for at have en forbandelse hvilende over sig. Af flere omgange har den lille piges tilstedeværelse været anset som uheldssvanger og fatal. Til slut tror Madeline selv på sin skæbnetunge forbandelse. De to børn knytter bånd, da de ikke har andre at støtte sig til. 

De voksne har dog ikke i sinde at lade børnene blive symbiotiske. Jakobs tid på godset synes at være tidsbegrænset, og de to børn planlægger på grum vis at forhindre deres adskillelse. Men alting lader sig ikke planlægge!

Efter en adskillelse på tyve år mødes de Madeline og Jakob atter. Nu er der blevet krig, og mørket har sænket sig over Danmark. De befinder sig imidlertid på hver deres side i sagen. Ulykkeligvis er de begge i kløerne på andre, der lægger deres liv i lænker. 

Madeline og hendes mor, Margot, har boet i Tyskland i en årrække. Krigen har forårsaget trange tider på Arnefeld. Madelines manipulative mor stiller derfor i udsigt, at datteren må ofre sig selv til tysk side, så godset kan bestå. Jakob er i modstandsbevægelsen, men ikke direkte af ideologiske årsager. Han er nærmere tvunget ind i kampen af Madammen. Engang blev han reddet af Madammen, men siden tog hun ham under sine vinger og gjort ham til sin ufri discipel. 

Begge bærer de byrden fra opvæksten med sig. De savner stadig hinanden. Men endnu er der mange ting fra fortiden, der ikke er afklaret eller sagt. Hvad vil der ske, når de to står overfor hinanden på ny? Er det muligt at afdække fortidens mange spørgsmål og er der stadig kærlighed mellem de to?  

”Du ved ingenting om døden” er en roman, der skiller sig ud fra mængden. Den tager i allerhøjeste grad livtag med de mørke sider af Anden Verdenskrig, men også af mennesket i særdeleshed. Det er fascinerende at dykke ned i personer, der rummer ondskab og som træffer uforståelige valg. Romanen er både rørende, men også særdeles rå i sin skildring af forkrampede relationer, der ødelægges af kynisme, begær og magtsyge. Første del, der skildrer de to sårbare og udsatte børn, er i sagens natur trist læsning. Men at møde de to tyve år efter på ny og opleve, hvad de slås med, er ligeledes hjerteskærende. Heldigvis gør Katinka Agger fortællingen til mere end blot dét! 

Katinka Agger tager os med til et fiktivt gods, men hun beskriver situationer, menneskeskæbner og handlinger, der meget vel kunne udspille sig under besættelsestiden. Hun har da også hentet enkelte steder og situationer fra historiebøgerne, men som helhed er det en fiktiv historie. ”Du ved ingenting om døden” fortæller om, hvor langt mennesker dels vil gå af ideologiske grunde samt hvor stor en rolle magt og manipulation spiller. Modsat viser fortællingen også, hvordan kærlighed og det gode står stærkt overfor disse kræfter. 

”Du ved ingenting” har på den ene side spændingsromanens gode dynamik og fremdrift. Den er spændende og dramatisk at læse. På den anden side er det også en følelsesladet og fin fortælling om at stå helt alene i denne verden, om at finde et skæbnefællesskab og om at elske. Romanens stemning er overvejende melankolsk og mørk med et strejf af håb. Katinka Aggers debut er vellykket og virkningsfuld fra start til slut. Det skal blive interessant at følge hende fremadrettet. 

Du ved ingenting om døden

Forfatter: Katinka Agger

Forlag: Grønningen 1

300 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: Den 30. august 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg