Vittige og fantasifulde digte om cykler, hekse og kærester.

Der er ingen rim, men ellers kunne digtene godt være inspireret af Halfdan Rasmussen, Sigurd Barrett eller Flemming Quist Møller. I hvert fald genfinder vi i digtet Western en nærmest Halfdan Rasmussensk logik for børn. Digtet handler om en cowboy der elsker havet. Hans bedste ven er en indianerblæksprutte. Man skal være barn for helt at forstå, hvad sådan en indianerblæksprutte er for en.

Han brugte kompas og sekstant

til at finde vej, og om natten

orienterede han sig efter stjernerne,

som han selv lavede

ved at skyde huller i nattehimlen

med sin seksløber.

Western er en lille fortælling, mens digtet Heksen i virkeligheden er et godt råd i lighed med det, man får i sangen: Hvis du ser en krokodille i dit badekar. Hvis man finder en heks i sit klædeskab, så nytter hverken skadedyrsbekæmpelse, politi eller præst. Derimod skal man have fat i en lærer, som vil sidde og fortælle noget om digte eller folkeviser foran skabet. Så går der ikke lang tid, inden heksen falder i søvn, og så kan hun bæres ud på fortovet.

De fleste af digtene er sjove og harmløse, men der er også enkelte, der tager fat på vores daglige udfordringer, som digtet Kul:

På en gård begyndte hønsene

en dag at lægge kul i stedet for æg.

Det nyttede ikke noget

at ændre fodersammensætningen,

og man blev til sidst enige om,

at det måtte være luftforureningen

eller det mærkelige vejr

eller noget andet,

som de ikke havde forstand på.

‘Det går nok,’ sagde manden,

og smed endnu en skovlfuld kul

på fyret.

Var det et hint til de voksne? Under alle omstændigheder så supplerer de skøre og sjove tegninger fint teksterne, og der er materiale til fri fantasi, højlydt latter og småfnisen undervejs.

Drømmecykler og fodboldhunde

Digte for børn

Carsten René Nielsen

Illustreret af Mette Marcussen

30 sider

Vild Maskine

Udgivet: 2019

Birte Strandby