Det begynder som en novelle af H. P. Lovecraft, en af gysets grand old masters, en lodtrækning viser sig at blive en dødsdom, og det er drengen Knud, der trækker døden i lotteriet.

Historien foregår i Ribe i middelalderen og tager udgangspunkt i en sætning fra en novelle af Hrolf Thorulf: ”I marsken beskyttede man sig mod stormfloder ved hvert syvende år at begrave en levende dreng i … digerne.”

Knud bliver lukket inde i diget, og der får han rig lejlighed til både at tænke tilbage og overveje, om han kan overleve derinde i mørket, hvor overtroens væsener er hans eneste selskab.

Gennem Knuds tilbageblik får læseren fortællinger fra middelalderens Danmark. Det omfatter både hekseprøven: Knuds mor bliver syg, fordi hun træder på noget tjørn. Knuds mor er sikker på, at hun er blevet forgjort og fortæller præsten, at hun har set enkefru Else danse og kopulere med djævelen. Else, nægter sig skyldig, men bliver af landbyboerne trukket ned til vandet og bundet på hænder og fødder. Herefter bliver hun anbragt, så tidevandet kan tage hende, men da hun ikke flyder, som en heks jo ville gøre, er hun altså uskyldig og hendes nu afsjælede men ikke genfundne legeme får adgang til himlen.

Også historien om engelske Beowulf der kommer og fælder det danske monster indgår i romanen. Knuds angst og omgang med det overnaturlige er til at følge, og ideen med at indfange middelalderens fortællinger i en bog om en dreng og den tids mystik og tro er interessant og måske en anvendelig indgang til historie/dansk i skolen.

Diget
Teddy Vork

184 sider
Tellerup
19.10.2010

Birte Strandby