I 1928 forsvandt ØKs skoleskib København på en rejse fra Argentina til Australien. Man fandt aldrig skibet igen, men der har været rygter om, at en redningskrans drevet op på kysten ved Namibia kom fra København, og tjekker man ØK-sejlernes hjemmeside www.snesejler.dk, kan man finde opdateringer fra maj 2015 om vragrester der måske hidrører fra skibet – fundet i Det indiske Ocean.

Hvad der er sket, kan man kun gætte om; sammenstød med et isbjerg er nævnt som mulighed, men Martin Winckler-Carlsen har et andet bud: At København blev sænket af en russisk ubåd og besætningen efterfølgende dræbt.

Kun en enkelt mand lykkes det at undslippe. Han falder ned i en revne i isen, bliver samlet op af en fransk fiskerbåd, og efter at have taget et nyt navn vender han langt senere tilbage til Danmark. Han bruger det meste af resten af sit liv på at opklare hvorfor København blev sænket. Han når ikke at opklare gåden men overdrager opgaven til sit oldebarn, Maja, der er nyuddannet journalist og med stor ihærdighed går videre med opklaringen. Mod sig har hun efterkommere efter politikere, der var involveret i sænkningen af København. Hendes modstandere er hensynsløse, og krimien byder på forfølgelser, mord og talrige mordforsøg.

Spændende idé af varierende troværdighed. Kameraet blev opfundet i 1800-tallet men sandsynligheden for at Københavns besætning stod ved rælingen og fotograferede i 1928 er nok begrænset, og Det revolutionære Råd er en meget kunstig konstruktion. Romanen bruger desuden 15 linjer på at beskrive hvordan to projektiler rammer et flygtende offer og er generelt omstændelig i sine beskrivelser.

Martin Winckler-Carlsen
411 sider
Egolibris
Udgivet: 2015
Roman

Birte Strandby

Kommentar fra forfatteren:

En af dine kommentarer anfægter troværdigheden af, at der skulle have befundet sig et kamera på Skoleskibet København. Faktum er, at det gjorde der – og både på museer og i diverse bøger findes der en lang række fotos af livet ombord. Herunder også af den albatros, der landede på dækket, og som kort omtales i min bog.

Mvh.
Martin Winckler-Carlsen