‘Det levende sværd’ er den danske forfatter Cecilie Ekens 13. bog. Cecilie Eken er af vores fremragende børnebogsforfattere, og hun har tidligere modtaget Kulturministeriets Børnebogspris for ‘Sikkas fortælling.
Eventyret om ‘Det levende sværd’ er en herlig fortælling med mange af det traditionelle eventyrs indregienser, men Eken har så sandelig også givet det sin helt personlige drejning. Historien fortælles af en af heltens hjælpere, den unge kvindelige våbenmester Eriann. Eriann er fra barnsben blevet opdraget af sin strenge far til at blive en hårdhudet og frygtløs kriger, der kontrollerer sine omgivelser med vrede og aggression.
 Kongen har nu sendt Eriann ud for at finde en helt, der kan dræbe den frygtlige drage som truer med at slå prinsessen ihjel, men den helt, Vidar, hun finder er ikke ganske som forventet. Ganske vist har Vidar arvet det fænomenale levende sværd fra sin dragedræber far, men har er blevet udlært som bager og er i besiddelse af alle de kvindelige kvaliteter som Eriann er foruden. De to drager ud for at finde en ægte eventyrhjælper den gamle helt Ullvar, der skal lære Vidar at blive en rigtig dragedræber så han kan få prinsessen og det halve kongerige.
Det går dog denne gang ikke helt som præsten prædiker. Mens Vidar kommer gennem prøver og lærer at bruge sit sværd, kommer Eriann til at lære at sætte pris på Vidars blide sider og finde en ny identitet og opleve livets smukke sider. De to lærer at stole på hinanden, gøre fælles sag og bekæmpe deres frygt for livets mange tilskikkelser. Som ægte eventyrhelte finder de ud af at kæmpe både mod det onde og mod deres egne begrænsningerog kommer til slut i karambolage både med en ærkeond konge og den gigantiske ildsprudende drage. Men selvom dragen naturligvis til sidst bliver overvundet, er det ikke prinsessen og det halve kongerige som Vidar ønsker sig allermest.
‘Det levende sværd’ er et flot fortalt moderne eventyr, der næsten kun er skrevet i korte hovedsætninger. Denne fortællestil afspejler fint fortælleren Erianns begrænsede og krigeriske måde at tænke på, men gør også bogen let læselig for børn og let at forstå ved oplæsning. Rigtig god børneunderholdning.
Forfatter: Cecilie Eken
Ill.: Mårdan Smet
153 sider
Forlag: Høst & Søn
Udg.: 26.03.10
Jan Vandall